Špatně placení učitelé = chudé Česko. Podívejte se, jak se země okrádá o budoucnost

Iva Špačková Iva Špačková
12. 4. 2019 6:12
Čeští učitelé dostávají za svou práci v porovnání s 24 zeměmi OECD nejméně peněz. Ačkoliv to Česku pomáhá držet veřejný dluh v dobrých číslech, na prosperitu země to má špatný vliv. Ukazuje to studie České spořitelny zaměřená na vztah mezi výší platů učitelů, studijními výsledky žáků a výkonností ekonomiky. Studie však přitom zároveň odhaluje, že jen zvýšit platy nestačí. Školy potřebují také dobrý systém a kvalitní řízení, jinak jimi peníze protečou bez většího užitku.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Vliv učitelských platů na prosperitu země

Platy učitelů ovlivňují kondici jednotlivých států. Ukazuje to studie České spořitelny zaměřená na vztah mezi výší platů učitelů, studijními výsledky žáků a výkonností ekonomiky.

Česko z ní vychází jako země s vůbec nejnižšími učitelskými platy v rámci 24 zemí OECD a zároveň jako jedna ze zemí s relativně nejhoršími studijními výsledky dětí na základních školách.

Dlouhodobě nízké platy českých učitelů mají podle autorů studie přímý dopad na studijní výsledky žáků. Ze srovnání studijních výsledků školáků v mezinárodních testech PISA a úrovně platů učitelů ve 24 zemích OECD totiž vyplývá, že v zemích s relativně lépe placenými učiteli je podíl žáků se špatnými výsledky nižší a podíl žáků s dobrými výsledky vyšší.

  • Na následujících kartách ukážeme podrobněji, jak spolu co souvisí.
 

Právě se děje

Další zprávy