Spamů ubylo, jejich podíl byl nejnižší za dvanáct let

ČTK ČTK
19. 7. 2015 6:53
Zároveň ale přibývá škodlivých počítačových programů, varují experti.
Klávesnice. Ilustrační foto
Klávesnice. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Londýn - Podíl nevyžádaných zpráv na celkovém objemu elektronické pošty ve světě v červnu klesl na méně než polovinu, a dostal se tak na nejnižší úroveň za posledních dvanáct let. Vyplývá to z údajů výrobce antivirových programů Symantec.

Takzvaný spam v červnu tvořil 49,7 procenta z miliard e-mailů monitorovaných zmíněnou firmou. Jeho podíl se tedy poprvé od roku 2003 dostal pod 50 procent. Tento pokles podle serveru BBC naznačuje, že kybernetičtí zločinci hledají nové způsoby, jak připravit lidi pomocí internetu o peníze.

Symantec uvedl, že k poklesu spamování přispěly kroky proti zločineckým sítím, které nevyžádanou poštu rozesílaly. Dodal však, že současně vzrostla tvorba takzvaného malwaru. To je souhrnné označení pro viry, trojské koně a další škodlivé počítačové programy.

Jak upozorňuje analytik Andrew Conway ze společnosti Cloudmark, v boji proti spamu je třeba pokračovat. "Spammeři stále přicházejí s novými technikami, kterým musíme čelit, a bylo by příliš sebevědomé vyhlašovat vítězství," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy