Soukup měl utajenou firmu na Kypru, píše deník. Údajně přes ni proteklo půl miliardy

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 19. 2. 2019 11:40
Mediální podnikatel, moderátor a nyní i politik Jaromír Soukup podle informací Deníku N skrytě ovládal kyperskou firmu, přes kterou protékaly v uplynulých letech stamiliony korun. Podle deníku téměř deset milionů z daňového ráje směřovalo přímo k Soukupovi. Ten přitom obcházení daňové povinnosti v minulosti ve svých pořadech opakovaně kritizoval.
Jaromír Soukup se ptal na názor politiků, vedle koho nechtějí žít.
Jaromír Soukup se ptal na názor politiků, vedle koho nechtějí žít. | Foto: TV Barrandov

Podle Deníku N se jedná o firmy Generra Limited, jejíhož skutečného vlastníka kryjí dva bílí koně. Jaromír Soukup podle deníku firmu minimálně v letech 2013 a 2014 ovládal.

Daňoví odborníci oslovení deníkem považují popsaný mechanismus za daňovou optimalizaci - tedy snahu snížit si objem platby daní prostřednictvím daňového ráje.

Přímo Jaromír Soukup podle účetních dat získal z kyperské společnosti v roce 2012 půjčku přes 367,4 tisíce eur (9,5 milionu korun). K čemu tyto peníze sloužily a odkud vlastně byly, Soukup odmítl objasnit.

Na dotazy ohledně kyperské firmy a transakcí totiž Soukup pro Deník N.  nereagoval. Později vydal tiskovou zprávu, kde uvedl, že firma Generra rozhodně nebyla nijak skrytá. "Tahle podle nich skrytá firma byla dlouhou dobu vydavatelem titulů pro mládež - časopisu Popcorn či Top dívky, které jsem dlouhá léta vydával," uvedl Soukup.

Deník poté s odkazem na několik zdrojů uvedl, že Soukupovy finanční transakce začala na popud Vrchního státního zastupitelství v Praze vyšetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Podle údajů Asociace televizních organizací skupině Barrandov Televizní Studio klesl loni celodenní podíl na sledovanosti o 1,7 procentního bodu na sedm procent.

Od samého počátku existence se TV Barrandov potýká se ztrátou, za prvních pět let dosáhla její kumulovaná výše více než miliardy korun. Kvůli prodělkům a zápornému vlastnímu kapitálu museli akcionáři několikrát zvyšovat základní kapitál. Hospodaření zůstalo - s výjimkou roku 2016 - v červených číslech i poté, co televizi převzal Soukup.

Na informace České televize, která v minulosti uvedla, že společnost Barrandov Televizní Studio, která provozuje TV Barrandov, má dluhy 1,1 miliardy korun Soukup reagoval zveřejněním zprávy, že jeho mediální skupina dosáhla loni provozního zisku více než 198 milionů korun.

Do výsledku jsou podle mluvčí započítány výsledky skupiny Empresa Media, TV Barrandov a skupiny Médea. Samotná TV Barrandov zakončila loňský rok v provozním zisku přes 100 milionů korun, uvedla firma. Výši zadlužení ani meziroční srovnání tisková zpráva neobsahovala.

Deník N také minulý týden informoval, že ze Soukupových mediálních společností Empresa Media a Médea se chystá odejít čínská společnost China International Group Corporation (CIGC).

CIGC spadá pod holding CEFC, který získal podíl v Soukupových firmách v roce 2015. O dva roky později společnost oznámila, že podíl vrací, následně se ale ukázalo, že si jej ponechala. Momentálně má 49 procent v mediální skupině Empresa Media a 30 procent v reklamní agentuře Médea.

CIGC údajně vadí Soukupovy politické ambice, podnikatel v lednu ohlásil založení hnutí List Jaromíra Soukupa. Soukup následně ČTK sdělil, že o takovém záměru čínské společnosti neví.

 

Právě se děje

Další zprávy