Sotio ze skupiny PPF nakoupilo za miliony další licence na vývoj protinádorových léků

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 11. 2021 15:34
Biotechnologická společnost Sotio Biotech ze skupiny PPF získala od jihokorejské společnosti LegoChem Biosciences (LCB) licenci na využití technologie pro vývoj pěti nových protinádorových přípravků. Částka, kterou Sotio v blízké době zaplatí, činí zhruba 29 milionů dolarů (642,64 milionu korun).
Foto: Matej Slávik

Cena za licenční práva na využití technologie může dosáhnout až 1,03 miliardy amerických dolarů (22,8 miliardy korun) a závisí na dosažení určitých vývojových fází. LCB má také podle smlouvy nárok na licenční poplatky z prodeje přípravků v případě jejich uvedení na trh. 

Společnost LCB se zaměřuje na vývoj vlastních protinádorových přípravků ADC, které jsou také označovány jako konjugované protilátky. Jedná se o nosiče cytostatik, tedy například chemoterapie, které mají schopnost cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch a po průniku do ní uvolnit vysoce účinné léčivo bez toho, aby došlo k poškození zdravých buněk.

Sotio získá od jihokorejského partnera práva na využití ADC technologie. Bude zodpovědná za výzkum, vývoj, výrobu a uvedení licencovaných přípravků ADC na trh.

Sotio podle svého ředitele Radka Špíška několik let vyvíjí inovativní přípravky ADC a na konci letošního roku plánuje podat žádost o schválení první klinické studie. "Díky licenční smlouvě s LegoChem můžeme dále rozšířit portfolio protinádorových přípravků o další programy, které se zaměří na různé typy nádorů," uvedl Špíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy