Sklizeň raných brambor v Česku začala později než loni, výnosy budou zřejmě stagnovat

ČTK ČTK
13. 6. 2023 11:30
Sklizeň raných brambor v Česku začala později než loni, výnosy budou zřejmě stagnovat

V Česku začala sklizeň raných brambor, přibližně o týden později než loni. Pozdější zahájení sklizně ovlivnilo studené a vlhké jarní počasí. Celkové výnosy brambor zemědělci očekávají meziročně zhruba podobné. Soběstačnost tuzemska v produkci brambor je mezi 75 a 80 procenty. Každoročně se dováží například z Německa, a to zejména na jaře. Minulý rok byly touto dobou v tuzemsku výnosy 30 tun na hektar a více, letos je to zatím 20 až 30 tun. Výslednou sklizeň ale ještě ovlivní počasí v letních měsících, řekli předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček a místopředseda Vlastimil Rasocha na tiskové konferenci.

Loni zemědělci v tuzemsku sklízeli brambory z 21 680 hektarů ploch, z toho konzumní brambory tvořily 13 500 hektarů. Vedle toho je ještě produkce malých pěstitelů, která činí asi šest tisíc hektarů. Sklizeň v minulém roce ovlivnilo sucho, byla z dlouhodobého hlediska nižší. Podle Králíčka budou letos výnosy zřejmě stagnovat. "Spotřeba brambor u nás kolísá mezi 60 a 65 kilogramy na osobu a rok," uvedl Králíček.

Čeští pěstitelé loni drželi cenu kolem 16 korun za kilogram. V důsledku nízké ceny byl zájem zákazníků vysoký. "Jsou extrémně nízké zásoby starých brambor," řekl Rasocha. Nabídka je nyní nižší na evropském trhu, než je poptávka, proto jsou ceny aktuálně vyšší. Důvodem je mimo jiné suché počasí ve Španělsku i dalších státech. Vývoj cen v tuzemsku ještě podle Rasochy ovlivní počasí v červenci a srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy