Sklizeň ovoce byla nejvyšší od roku 2009, ceny klesají

ČTK ČTK
20. 1. 2015 11:48
Ceny se propadly po loňském zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z Evropské unie.
Ovocnáře trápí nízké ceny.
Ovocnáře trápí nízké ceny. | Foto: DVTV

Hradec Králové - Sklizeň ovoce v Česku byla loni nejvyšší za posledních pět let a dosáhla 152 464 tun. Meziročně vzrostla o 2,2 procenta a v porovnání s pětiletým průměrem o 11 procent. Ovocnáře však trápí nízké ceny, které se propadly po loňském zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU.

U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, farmářské ceny klesly o čtvrtinu pod osm korun za kilogram. Výpadek v tržbách u jablek by mohl činit asi 300 milionů korun. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sezona bude podle něj kvůli propadu cen pro ovocnáře ztrátová a zřejmě se projeví v odložení investic. Více pád cen postihne podniky, které měly loni nižší úrodu. "Zažíváme krizi cen na evropském trhu," řekl Ludvík. Pokles cen zesiluje i to, že loňská úroda jablek v EU vzrostla o desetinu na přibližně 12 milionů tun a byla nejvyšší za posledních 12 let.

Ceny zůstanou nízko

"Výrazná změna cen směrem nahoru se čekat nedá. Trh stále bude pod tlakem nabídky jablek, zejména z rostoucí produkce v Polsku," řekl Ludvík. Krize cen podle něj bude zřejmě trvat déle než tuto sezonu, protože ji prodlouží pád rublu a nižší koupěschopnost v Rusku. Ludvík poznamenal, že loňská opatření Evropské komise ke stabilizaci cen po zavedení ruského embarga prakticky žádný efekt nepřinesla.

Snížení cen jablek v obchodech přineslo vyšší zájem spotřebitelů. "Po snížení cen začali lidé jablka více kupovat, například odbyt v prosinci byl nejvyšší za posledních deset let," řekl Ludvík. Ovocnáři tak nemají obavu z toho, že zásobu jablek, která k začátku ledna činila přes 41 000 tun, do konce sezony v polovině roku neprodají. Celkem bude český trh podle Ludvíka do konce června žádat zhruba 70 000 tun jablek, takže kolem 40 procent poptávky připadne na dovoz.

Sklizeň jablek loni v Česku vzrostla meziročně o 8,5 procenta na 130 902 tun. Hlavně to bylo díky příznivému podzimnímu počasí. Právě jablka se zasloužila o celkové zvýšení úrody ovoce, protože úroda většiny ostatních hlavních ovocných druhů byla nižší.

Špatný rok pro hrušky

Špatný rok zažili pěstitelé hrušek, jejichž sklizeň klesla o 50 procent na 3800 tun. Méně než předloni se sklidilo i višní, meruněk, broskví a švestek. Na jejich nižší úrodě se podepsaly dvě vlny jarních mrazů. První byla v dubnu a více zasáhla Moravu a poškodila hlavně peckoviny, nejvíce meruňky a broskve. Druhá v období začátku května více poškodila řadu lokalit v Čechách, zejména jádrovin.

V ČR je zhruba 17 558 hektarů produkčních ovocných sadů. Z toho 9023 hektarů připadá na jabloně. Roční výkon ovocnářství z produkčních sadů se v průměrném roce odhaduje na více než jednu miliardu korun. Včetně sezonních pracovníků dává ovocnářství práci zhruba 5000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy