Koruna prudce posílila. Guvernér ČNB uklidnil trhy blogem

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 1. 2015 8:18
Miroslav Singer tentokrát intervenoval opačně než bankovní rada v listopadu 2013. Nyní stačila slova.
Miroslav Singer
Miroslav Singer | Foto: DVTV

Praha - Česká měna v úterý večer po slovech guvernéra České národní banky Miroslava Singera posílila skoro o 30 haléřů k euru a o zhruba 20 haléřů k dolaru. Zatímco k 17:00 byla na 28,34 Kč/EUR, kolem 18:20 zpevňovala na 28,07 Kč/EUR, k dolaru posílila z 24,05 Kč/USD (v 17:00) na 23,83 Kč/USD (v 18:20). Ve středu kolem osmé ráno se kurz koruny drží posílených pozic - 28,12 Kč/EUR a 23,85 Kč/USD.

Singer se v úterý na svém blogu na stránkách ČNB vyjádřil v tom smyslu, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Kvůli poklesu cen se přitom v posledních týdnech opět objevily obavy z deflace a další reakce ČNB. To vedlo k oslabení koruny na dlouholetá minima k oběma světovým měnám. Centrální banka by ale podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, které by mohly způsobit propad domácí poptávky.

Komentář Julie Hrstkové o vývoji kurzu koruny.
1:01
Komentář Julie Hrstkové o vývoji kurzu koruny. | Video: Julie Hrstková, komentátorka HN

Koruna začala výrazně klesat už v pátek po zveřejnění údajů o prosincové inflaci, která byla výrazně pod prognózou České národní banky. Podle analytiků za oslabováním stojí ale i spekulace o tom, že by ČNB mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním.

ČNB od spuštění intervencí v listopadu 2013 pravidelně prohlašuje, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ale ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. "Domnívám se, že minimálně na únorovém zasedání (ČNB) ještě k další devalvaci nedojde, ale do budoucna tu takové riziko určitě je. Interpretace inflačního vývoje jako pozitivního nákladového šoku z ropy nemusí vydržet," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Pokud centrální banka opravdu nebude po únorovém zasedání hýbat s limitem kurzu, mělo by se koruně podle Vlka ulevit.

V případě, že ČNB nakonec k posunu limitu přistoupí, nebude to podle analytika jen k hranici současného tržního kurzu. "Buď ho nechá stejný (a bude spokojena, že koruna oslabuje sama), nebo přistoupí k větším změnám. V takovém scénáři bych počítal s posunem na 29, či spíše 30 CZK/EUR," uvedl. Oslabování vůči dolaru bude prý pokračovat, kurz tlačí vzhůru kromě slabosti koruny i propad eura proti dolaru. "I když tedy překotné oslabování k euru může koruna přerušit, vůči dolaru jí moc šancí nedávám," dodal analytik.

Oslabování koruny zaznamenal v blogu i novinář amerického deníku Wall Street Journal. Podle něj si zatím v letošním roce nevedla žádná měna tak špatně jako "obvykle jednotvárná" česká koruna, která letos oslabila k dolaru už o 5,4 procenta. Česká měna tak dokonce překonala norskou korunu a rubl, které silně ovlivňuje pokles cen ropy, a rubl navíc i západní sankce.

Podle deníku je jediným možným krokem ČNB posunutí cílové úrovně pro kurz koruny ke slabším úrovním, protože prostor ke snížení úrokových sazeb už nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy