Šance pro české zemědělce: Němci si rádi připlatí, ale chtějí kvalitnější mléko

Kateřina Šefrová Lucie Hrdličková, Kateřina Šefrová
4. 3. 2016 20:00
Výkupní ceny mléka jsou nejnižší za posledních pět let. Bavorské mlékárny Čechům nabízejí dvacet haléřů za litr navrch, když dodají mléko od "biokrav". Čeští zemědělci na mléčné krizi tratí stamiliony a nová možnost se jim tak zamlouvá. Není to ovšem zadarmo, kvalitnější krmivo je dražší a je ho nedostatek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Velké německé mlékárny Cham či Müller si hýčkají české zemědělce. Nabízí, že jim pomohou zvládnout mléčnou krizi, která za poslední rok srazila ceny mléka na minimum. Farmářům zvednou výkupní ceny přibližně o 20 haléřů na litr. Ovšem za podmínky, že přestanou krmit své krávy geneticky modifikovanými surovinami.

Aby čeští zemědělci dosáhli na lepší cenu od Němců, musí se například vzdát různě upravované sóji z Jižní Ameriky, kterou podávají svým krávám. Podle německých standardů by měli Češi v ideálním případě nechat dobytek pouze pást, aby produkoval takzvané "senné mléko". Toho si pak německý spotřebitel cení podobně jako biomléka. Jeho cena bývá už u výkupu až o třetinu vyšší.

"Vnímám to jako velkou příležitost pro české producenty mléka, kteří dodávají do Německa," řekl Hospodářským novinám předseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH Karel Bednář.

Německé mlékárny české zemědělce potřebují. Jiní mlékaři jim nedokážou dodávat tak velké objemy mléka jako ti čeští. Tuzemští producenti jsou ale ekonomicky vyčerpaní poté, co se loni v Evropě zrušily limity na dojení mléka a trh zaplavila levná bílá surovina.

Výkupní ceny mléka se v tuto chvíli v Česku pohybují na rekordně nízkých úrovních. V současnosti kupují mlékárny od českých zemědělců litr za 7,30 koruny, což je nejméně za posledních pět let. Mléko, které se mlékárnám neudá, je na takzvaném volném trhu k dostání dokonce jen za polovinu. České ceny mléka patří k nejnižším v Evropě. Levněji se prodává jen v Polsku nebo v Pobaltských zemích.

Jen pro někoho

Podle Leoše Říhy, viceprezidenta Agrární komory ČR, je ale problém v tom, že krmiva bez genetické úpravy je málo, a tím pádem je dražší. Nebudou na něj schopní přejít všichni. "Třicet procent našich členů zvládne přejít na německé podmínky do června. Zbytek bude čekat na německou certifikaci," přibližuje Karel Bednář z družstva JIH. Bavorské mlékárny už dávají zemědělcům podmínku do nových smluv.

Nabízet mléko s přidanou hodnotou bude do budoucna šance, jak tento produkt na trhu udat. "Bude se zvyšovat tlak na to, aby se část konvenčního mléka vyráběla v senné variantě, a pak také poroste zájem o biokvalitu," podotýká Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství.

V opačném případě budou zemědělci vystaveni riziku, že budou mléko produkovat s velkou ztrátou. A v krajním případě se ho zbavovat podobně, jako to dělali v roce 2009. Tehdy na protest proti nízkým výkupním cenám vylévali tisíce litrů mléka do polí.

 

Právě se děje

Další zprávy