Mléko prodáváme nejlevněji za šest let, tratíme dvě koruny na litr. Farmáři řeší, co dál

ČTK ČTK
26. 1. 2016 11:04
Výkupní ceny mléka na jihu Čech klesly už na 7,55 koruny za litr, farmáři prodělávají ještě více než dřív. Snižování početnosti stáda ale zatím zřejmě neplánují. Částečně pomáhá i vývoz do Německa.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Olaf / Foter / CC BY-SA

České Budějovice - Výkupní cena mléka na jihu Čech je nejnižší za posledních šest let. Farmářům klesá od loňského ledna, za rok 2015 se snížila o dvě koruny. Právě tolik nyní mlékaři na litru tratí. Výkupní ceny se v současnosti pohybují okolo 7,55 koruny za litr. "Je to méně než celorepublikový průměr," říká Zdeněk Houška, místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které sdružuje zemědělce na jihu Čech. Houška ale neví o mlékařích, kteří by plánovali snižovat počty dojnic.

Šanci na lepší zpeněžení vidí zemědělci až ve druhé polovině roku. Loni byla průměrná cena mléka produkovaného jihočeským mlékařským družstvem 7,94 koruny. "To jsou ceny srovnatelné s rokem 2009. Na každém litru nyní tratíme přibližně dvě koruny," uvedl Houška.

Družstvo JIH má pod kontrolou více než 17 procent českého trhu s mlékem. V roce 2015 jeho členové vyprodukovali 1,27 milionu litrů mléka každý den. Zhruba 53 procent odebírá mlékárna Madeta, což je největší zpracovatel mléka v zemi. Asi osm procent produkce se vozí do mlékáren v Klatovech. Zbytek si rozeberou menší mlékárny většinou na jihu a západě Čech.

"Asi 32 procent vozíme do Německa, kde je výkupní cena zhruba o 50 haléřů vyšší než u nás," uvedl Houška. To je ale dáno zimou, kdy se dojí méně a kvalita mléka je vyšší. Zemědělci tak dostávají vyšší příplatky za lepší tuk a bílkoviny. Základní cena ovšem zůstává stejná.

Na produkci mléka, která s obilovinami tvoří hlavní podíl tržeb, zemědělci tratí dlouhodobě. Výrobní cena litru mléka se pohybuje mezi 8,50 až devíti korunami za litr, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky uvádí dokonce ještě vyšší náklady.

Mlékařské a hospodářské družstvo JIH sdružuje zhruba 200 členů. Největším dodavatelem s 9,6 milionu litrů mléka ročně je Václav Kaněra ze společnosti Agro, družstvo Záhoří, která působí na Písecku. "Podle prognóz by se výkupní ceny mohly zlepšit ve třetí čtvrtině letošního roku. Velké navýšení cen nepředpokládám. Ta desetikoruna, co bývala, už nebude," řekl Kaněra.

V současnosti Kaněra mléko prodává o víc než dvě koruny levněji. "Meziročně poklesla cena jednoho litru našeho mléka o 22 procent. Za stejné období jsme v tržbách ztratili více než 19,6 milionu korun. V přepočtu na jednu dojnici je to meziroční propad v tržbě o více než 21 000 korun," dodal.

Houška zatím neví, že by někdo v rámci jižních Čech plánoval snižování početnosti stáda. "Celá řada lidí teď zvažuje svou budoucnost. Pro zemědělce je ale také velice významná produkce chlévské mrvy. Bez ní by narušili půdní úrodnost a ohrozili tak například pěstování brambor," uvedl Houška.

Pokud dětem nevnutíme nějakou aktivitu, aby měly výdej, tak je nemůžeme pořád omezovat v tom, co můžou jíst, říká Miroslav Koberna. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy