Šance na nižší DPH. Evropská komise chce dát státům větší volnost v sazbách

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 4. 2016 14:14
Evropská komise navrhuje zjednodušit systém DPH v Evropské unii. Chce dát členským zemím více autonomie při uplatňování snížených či nulových sazeb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Evropská komise chce členským zemím dát více autonomie při uplatňování snížených či nulových sazeb DPH. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Návrh, dnes představený ve dvou možných variantách, bude součástí celkové reformy daně, jejíž části chce komise po diskusi s členskými zeměmi a europarlamentem postupně předložit v letošním a příštím roce.

Předložený návrh má stávající unijní systém DPH zjednodušit a "zpřístupnit" podnikatelům. Nyní platná pravidla pocházejí z 90. let minulého století, a součástí jejich modernizace tak bude také například podpora elektronického obchodování či sjednocení sazeb na elektronické knihy a časopisy s jejich papírovými protějšky.

"Vyšší míra flexibility v DPH je prvek, který obecně považuji za velmi sympatický, neboť členské státy jsou odpovědné za efektivitu a výběr své DPH, a měly by mít tudíž možnost volit k tomu vhodné nástroje," komentoval v tiskové zprávě návrh komise český ministr financí Andrej Babiš.

Komise podle Moscoviciho navrhuje dvě varianty toho, jak změnit stávající snížené sazby. První možností je zachovat minimální základní sazbu 15 procent a pravidelně na základě informací z členských států revidovat seznam zboží a služeb ve snížené sazbě.

České ministerstvo ocenilo, že podle návrhu by položky pro sníženou sazbu měly být k dispozici pro všechny členské země. "Rovněž minimální hranice snížené sazby (pět procent) bude s největší pravděpodobností předmětem diskuse, ačkoliv konkrétní směr v tomto ohledu ... plán nedává," poznamenal český úřad.

Zrušení za záruky

Druhou možností, se kterou komise přišla, je nynější seznam zcela zrušit. Podmínkou však musí být v takovém případě existence záruk, že to nebude znamenat podvody a nekalou soutěž na jednotném trhu.

Podle obou možností by zůstala zachována aktuálně použitelná nulová i snížená sazba. Moscovici dal dnes jasně najevo, že osobně preferuje druhou z nabídnutých možností, která je podle něj pružnějším řešením.

Výpadky z příjmů z DPH - tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými penězi - dosáhly v EU v roce 2013 téměř 170 miliard eur (skoro 4,6 bilionu Kč). Komise přitom odhaduje, že podvody snižují příjmy o zhruba 50 miliard ročně.

"Přicházíme o obrovskou sumu, kterou bychom mohli investovat do hospodářského růstu a pracovních míst. Je načase, abychom tyto peníze vymohli," poznamenal dnes Moscovici. Ještě letos proto chce komise představit opatření, která snahy členských zemí o výběr DPH podpoří. Výběr DPH je také jedním z tradičních zdrojů evropského rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy