Růst české ekonomiky lehce zpomalí. Světu se bude dařit, odhaduje MMF

ČTK ČTK
17. 4. 2018 15:38
Výhled pro Česko je přesto výrazně lepší ve srovnání s podzimní prognózou MMF.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Washington/Praha - Tempo růstu české ekonomiky z loňských 4,3 procenta v letošním roce zpomalí a dosáhne 3,5 procenta. Ve svém jarním výhledu to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Výhled je však výrazně lepší ve srovnání s podzimní prognózou, ve které fond loni v říjnu předpovídal České republice na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu (HDP) o 2,6 procenta. Loňský růst ale tehdy fond ještě odhadoval pouze na 3,5 procenta.

Na příští rok MMF počítá s dalším zpomalením růstu české ekonomiky, a to na tři procenta.

Měnový fond rovněž předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Česku se letos zvýší na 3,0 procenta z loňských 2,9 procenta. Na příští rok MMF počítá s jejím nárůstem na 3,2 procenta.

MMF je v odhadech vývoje tempa růstu české ekonomiky o něco pesimističtější než české ministerstvo financí. To minulý týden zlepšilo odhad růstu HDP na letošní rok na 3,6 procenta a na příští na 3,3 procenta. V předchozí lednové prognóze ministerstvo odhadovalo růst HDP v letošním roce na 3,4 procenta a v příštím na 2,6 procenta.

Na Slovensku letos MMF očekává zrychlení tempa hospodářského růstu na čtyři procenta z loňských 3,4 procenta. Příští rok by pak měl podle fondu růst slovenské ekonomiky dosáhnout 4,2 procenta.

Růst světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,9 procenta, zatímco loni růst činil 3,8 procenta, což bylo nejprudší tempo od roku 2011. Ve své jarní prognóze to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). V příštím roce by se měl hospodářský růst udržet na 3,9 procenta. Odhady fondu na letošní a příští rok tak zůstaly stejné jako v lednové aktualizaci výhledu.

Ekonomický poradce a ředitel výzkumu MMF Maurice Obstfeld nicméně varoval před zhoršujícími se dlouhodobými vyhlídkami světové ekonomiky. Vyspělé země podle něj musejí řešit problémy spojené s pomalým růstem produktivity či se stárnutím populace, zatímco rozvíjející se země závislé na exportu komodit budou muset diverzifikovat své ekonomiky, aby podpořily jejich budoucí růst.

Obstfeld poukázal také na rizika spojená s vysokou úrovní zadlužení, a to ve veřejném i v soukromém sektoru. Upozornil rovněž na rostoucí napětí v obchodních vztazích.

 

Právě se děje

Další zprávy