Ekonomika poroste ještě rychleji, očekává ministerstvo financí

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 4. 2018 15:48
Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Růst by měl být tažen zejména spotřebou domácností a investiční aktivitou firem a vládních institucí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Branislav Račko/Economia

Praha - Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta. Růst by měl být tažen zejména spotřebou domácností a investiční aktivitou firem a vládních institucí.

Úřad zlepšil i odhad pro růst ekonomiky v příštím roce, a to na 3,3 procenta. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Loni ekonomika stoupla podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu z počátku dubna o 4,6 procenta.

V předchozí lednové prognóze MF počítalo letos s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,4 procenta a pro příští rok o 2,6 procenta.

"Publikovaný makroekonomický výhled vypadá ve všech podstatných ohledech realisticky pro letošní rok, z hlediska roku 2019 se ale odchýlil od obvyklé praxe. Odhadovaným růstem v roce 2019 se ministerstvo dostalo nad horní konec spektra tržních odhadů. Prognózu ministerstva tak sice nelze hodnotit jako úplně nerealistickou, postrádá ale obvyklý konzervativní přístup," uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Rovněž podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy je ministerstvo překvapivě optimistické.

Průměrnou míru inflace letos MF očekává 2,1 procenta. V lednu úřad počítal s 2,6 procenta. Loni byla průměrná inflace 2,5 procenta.

MF počítá proti lednové prognóze s rychlejším posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 25,1 Kč/EUR a příští rok 24,7 Kč/EUR.

Růst ekonomiky se podle MF příznivě promítá do vývoje veřejných financí. Loni skončily veřejné finance v přebytku 1,6 procenta HDP a letos MF očekává v prognóze přebytek 1,5 procenta HDP. Celkové zadlužení by mělo letos klesnout na 32,9 procenta HDP z loňských 34,6 procenta HDP.

Tuzemské hospodářství by podle úřadu mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. V případě domácího vývoje je rizikem nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. Problémem může být i pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí.

Ze zahraničí může vývoj české ekonomiky podle MF ohrozit budoucí uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU a tendence k růstu protekcionismu. "Dále by českou ekonomiku mohla nepříznivě ovlivnit případná eskalace problémů italského bankovního sektoru, stejně jako geopolitické faktory," uvedl úřad.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí listopadové predikce):

2017 odhad 2018 odhad 2019
HDP 4,4* 3,6 (3,4) 3,3 (2,6)
Průměrná míra inflace 2,5 2,1 (2,6) 1,9 (2,1)
Nezaměstnanost (VŠPS) 2,9 2,4 (2,4) 2,3 (2,3)

* podle zpřesněných údajů ČSÚ z 3. dubna stoupl HDP v roce 2017 o 4,6 procenta

Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní na počátku května.

 

Právě se děje

Další zprávy