Rusko a Čína se dohodly na dodávkách zemního plynu

ČTK ČTK
13. 10. 2014 13:46
Plyn by měl do Číny proudit největším plynovodem Síla Sibiře, jehož výstavba začala letos v září.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Rusko a Čína dnes v Moskvě uzavřely smlouvu o dodávkách ruského zemního plynu takzvanou východní cestou. Plynovod nazvaný Síla Sibiře je od září ve výstavbě. Čína má během 30 let dostat 38 miliard krychlových metrů plynu v hodnotě 400 miliard dolarů.

Smlouva, která uzavírá komplikované, deset let trvající rozhovory, byla podepsána během jednání ruského premiéra Dmitrije Medveděva s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Kromě ní uzavřely obě strany bezmála čtyřicet dalších mezistátních dohod, které mají položit základ nových rusko-čínských vztahů po vyhlášení protiruských sankcí Západu. 

Náhrada za Evropu?

Dodávky ruského plynu do Číny mají být zahájeny v letech 2018 až 2019. Rusko si od nich slibuje rozšíření možností odbytu v situaci, kdy řada významných evropských klientů zvažuje alternativní zdroje či jiné dodavatele. Ruský Gazprom chce pro dodávky do Číny využít plynovod Síla Sibiře, jehož výstavbu počátkem září u jakutské obce Us Chatyn slavnostně zahájil prezident Vladimir Putin.

Plynovodem dlouhým 4000 kilometrů má do Číny proudit surovina ze sibiřských nalezišť Čajanda a Kovykta. První z nich má odhadované zásoby plynu 1,2 bilionu a druhé 1,5 bilionu krychlových metrů. Roční kapacita budovaného plynovodu je 61 miliard krychlových metrů.

Strategická spolupráce

Doprovodným dokumentem ke smlouvě o plynových dodávkách se podle ruské agentury TASS stala dohoda o "strategické spolupráci" ruské státní ropné společnosti Rosněfť s čínskou energetickou společností CNPC. Detaily této spolupráce žádná ze stran nezveřejnila.

 

Právě se děje

Další zprávy