Rodí se první katolická banka v Česku. Biskupství získalo akcie záložny Artesa

ČTK ČTK
10. 10. 2019 15:58
Římskokatolické Biskupství českobudějovické vstoupilo do největší české záložny Artesa. Biskupství získalo ve spořitelním družstvu prostřednictvím majoritního akcionáře Artesa Capital podíl 9,5 procenta akcií. Biskupství brzy požádá Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo dále navýšit svůj podíl a získat v záložně majoritu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Mluvčí biskupství Miroslav Bína řekl, že se generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl k věci vyjádří v příštích dnech. Žádné oficiální stanovisko biskupství dosud neposkytlo.

Biskupství chce nejenom navýšit kapitál a požádat o bankovní licenci, ale hlavně rozšířit služby pro klienty. "Artesa zavede ještě v letošním roce systém zvýhodněných půjček pro začínající podnikatele a rychlé půjčky na nákup nemovitostí," uvedla PR manažerka Artesy.

Biskupství chce ze záložny Artesa vybudovat silnou banku. Předsedou správní rady Artesa Capital, a. s. se nově stal Henzl.

Spořitelní družstvo Artesa je největší česká záložna. Má bilanční sumu 3,8 miliardy korun, kapitál 850 milionů Kč a 4100 klientů. "Kapitálovou přiměřeností necelých 25 procent Artesa převyšuje většinu bank na českém trhu," uvedla Petrášová.

Biskupství českobudějovické spravuje vlastní aktiva v objemu téměř šest miliard korun. Loni byl jeho hlavním zdrojem výnosů státní příspěvek 66,2 milionu korun. Biskupství mělo v roce 2018 výnosy 86,4 milionu a náklady 89,5 milionu, skončilo se ztrátou po zdanění tři miliony Kč. Loni mělo téměř 180 zaměstnanců. Vyplývá to z výroční zprávy.

Českobudějovická diecéze zahrnuje území tří krajů. Celý Jihočeský, část kraje Vysočina - bývalý okres Pelhřimov - a Nepomuk a okolí v Plzeňském kraji. Na ploše 12 500 kilometrů čtverečních eviduje 285.594 katolíků, má 354 farností a 17 kněžích. Stará se o 522 kostelů a kaplí.

 

Právě se děje

Další zprávy