Řecko ochromila stávka. Desetitisíce lidí vyšly do ulic, střetly se s policií

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 2. 2016 15:57
Kvůli stávce byly zrušeny vnitrostátní lety, zastavily se i trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy. Řecko zažívá 24hodinovou stávku proti chystané reformě v oblasti sociálního zabezpečení.
Demonstranti se v Aténách
Demonstranti se v Aténách | Foto: Reuters

Atény - Řecko dnes ochromila 24hodinová stávka na protest proti chystané reformě v oblasti sociálního zabezpečení, kterou požadují mezinárodní věřitelé. Při protestech v centru Atén, kterých se zúčastnilo asi 40 000 lidí, došlo na drobné střety, při nichž hrstky demonstrantů házely zápalné lahve a kameny na policii. Ta je vzápětí zahnala pomocí slzného plynu a ohlušujícími granáty. Podle řeckých médií incidenty nepřerostly ve větší násilí. Zadrženy byly pouze dvě osoby.

Kvůli stávce byly zrušeny vnitrostátní lety, zastavily se i trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy. Protestující zemědělci zablokovali s traktory hlavní silniční tahy. S touto aktivitou již sporadicky narušují dopravu zhruba 14 dní a pokračovat hodlají v dalších dnech. Lodní doprava má zůstat přerušena do sobotního rána. Letecká společnost Olympic Air zrušila 16 spojů.

Pochodu v centru Atény se zúčastnilo asi 20 000 stoupenců odborů, dalších 20 000 osob včetně okolo tisícovky právníků se účastnilo jiných demonstrací. Do ulic vyšel široký okruh lidí - od lékařů přes umělce až po majitele pohřebních ústavů.

"Když nebudeme reagovat, tak nás naprosto zničí," citovala agentura AP majitele jednoho z pohřebních ústavů. Demonstranti tradičně došli k budově řeckého parlamentu, kde došlo na incidenty se zápalnými lahvemi. Ty házeli manifestanti i na budovu centrální banky. Demonstrace se konaly i v Soluni, kde se sešlo asi 14 000 lidí, a v řadě dalších řeckých měst.

Většinu Řeků nyní sjednocuje odpor k reformě, která se má dotknout aktivního obyvatelstva, jež si má připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. Živnostníky rozhněval plán vlády, která v těchto dnech vyjednává se zástupci mezinárodních věřitelů o reformách, zvýšit daň z příjmů až na 50 procent.

Protestující právníci
Protestující právníci | Foto: Reuters

Kroky vlády, konkrétně snaha podstatně snížit dotace do zemědělství, znepokojují i farmáře. Zemědělci tvoří tradičně voličskou základnu opoziční konzervativní Nové demokracie. Členové levicové vlády se nechali slyšet, že farmáři všeobecně dotací spíše zneužívají na úkor ostatní společnosti.

"Nemůžeme žít, nemůžeme přežít s tím, co po nás vláda žádá," uvedl jeden z farmářů, který spolu se tisícovkami dalších v posledních dvou týdnech na protest proti politice vlády levicového premiéra Alexise Tsiprase blokoval silnice.

"Zmasakrovali moji generaci," stěžovala si podle agentury AFP 32letá majitelka obchodu s oděvy.

Vláda Tsiprase, který je ve funkci již rok, dnes čelí v pořadí již třetí generální stávce. Navzdory slibům, že skoncuje s úspornou politikou se v létě dohodl na novém programu pomoci s mezinárodními věřiteli.

Demonstranti se střetli s policií
Demonstranti se střetli s policií | Foto: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy