Rakouská AMS chce převzít německého výrobce osvětlení Osram, nabízí 100 miliard korun

ČTK ČTK
12. 8. 2019 8:34
Rakouský dodavatel čipů AMS předložil nabídku na převzetí německého výrobce osvětlení Osram za zhruba 3,7 miliardy eur (v přepočtu téměř 100 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Nabídka je o deset procent vyšší než dříve podaný návrh investičních firem Bain Capital a Carlyle Group.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

AMS za každou akcii Osramu nabízí 38,5 eura, zatímco firmy Bain Capital a Carlyle Group pouze 35 eur. Jejich nabídku minulý týden jakožto příliš nízkou odmítl největší akcionář Osramu, společnost Allianz Global Investors.

AMS se nyní snaží snížit svou závislost na americké technologické společnosti Apple, které dodává senzory pro technologii rozpoznávání obličejů. V rámci této snahy rakouský podnik výrazně investuje do technologií pro automatické řízení automobilů, píše agentura Reuters.

Osram se nyní potýká s problémy kvůli útlumu v automobilovém průmyslu, který se na jeho tržbách podílí více než polovinou. Podle Reuters má nicméně potenciál jako dodavatel zařízení pro samořízené vozy, což vyvolalo zájem o jeho převzetí.

 

Právě se děje

Další zprávy