Raiffeisenbank klesl čistý zisk o 28 % na 1,5 miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 11. 2013 8:43
Všechny velké domácí banky už výsledky zveřejnily, zisk stoupl pouze UniCredit.
Raiffeisen Bank v Bukurešti
Raiffeisen Bank v Bukurešti | Foto: Reuters

Praha - Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým bankám, klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 28 procent na 1,5 miliardy korun. Banka vidí za poklesem zisku nižší úrokové výnosy a náklady na vybudování nové IT infrastruktury, řekl mluvčí Tomáš Kofroň. Celková aktiva banky ke konci září meziročně klesla o 5,2 procenta na 189,8 miliardy korun.

"Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů. Naopak na nárůst nákladů má výrazný vliv úspěšné spuštění první části nové IT architektury banky. Bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční," komentoval vývoj zisku generální ředitel banky Mario Drosc.

Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o 1,5 procenta na 152,6 miliardy korun. Objem vkladů klientů klesl o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy Kč.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci 3. čtvrtletí dosáhla 13,72 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 13,24 procenta.

Výsledky za prvních devět měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy Kč, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy Kč. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

 

Právě se děje

Další zprávy