Průměrná mzda překonala 34 tisíc. Polepšili si všichni, polovina lidí má přes 29 000

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 3. 9. 2019 9:37
Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34 105 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ovšem na tento průměr nedosáhnou. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Zvýšil se také medián mezd - tedy když si zaměstnance seřadíme od největšího platu po nejmenší a ukážeme doprostřed - a to o 6,9 procenta na 29 127 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 955 korun a 55 259 korun.

"Z pohledu mezd se poslední roky vyznačují jejich rychlým růstem. Aktuální meziroční nárůst 7,2 procenta je o tři desetiny procentního bodu nižší než v předchozím čtvrtletí," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý. Ve srovnání s prvními třemi měsíci roku se mzda po očištění o sezonní vlivy zvýšila o 1,7 procenta.

"Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenávají zaměstnanci ve školství, kterým bylo přidáno na začátku roku a také v administrativě. Menší nárůsty mezd jsou naopak v sektoru těžby či energetice. Hlavním tahounem růstu mezd tak zůstává stát, který v novém roce plošně zvyšoval platy státních zaměstnanců," říká ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Česká ekonomika bude podle Brožky postupně zpomalovat a s tím bude zpomalovat i tempo růstu mezd. "Pro letošek počítáme s růstem mezd průměrným tempem 6,5 procenta po loňském nárůstu o 7,6 procenta. V příštím roce čekáme zvýšení mezd v průměru o 5,3 procenta," dodává Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy