Prodej motocyklů Harley-Davidson loni klesl nejníže za šest let

ČTK ČTK
30. 1. 2018 17:16
Firma se potýká s poklesem poptávky po motocyklech. Podnik také uvedl, že chce agresivněji investovat do vývoje elektrických motocyklů. První elektrický motocykl chce představit do 18 měsíců.
Foto: Jan Langer

Chicago - Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson loni klesl prodej o 7,9 procenta na 241 498 kusů a další propad firma očekává i v letošním roce. Dodávky motocyklů byly nejnižší za šest let. Firma se proto podle svého dnešního sdělení rozhodla uzavřít továrnu v Missouri.

"Rozhodnutí o konsolidaci závodů, kde se provádí finální montáž, bylo učiněno po velmi pečlivém zvážení rozsahu výroby a vhodné kapacitě vzhledem k současnému podnikatelskému prostředí," řekl prezident a generální ředitel Matt Levatich. V letošním roce firma očekává, že dodá na trh 231 000 až 236 000 motocyklů.

Podnik dnes také oznámil, že zisk za čtvrté čtvrtletí mu klesl o 82 procent na 8,3 milionu USD (169,2 milionu korun). Pokles částečně způsobil nový daňový zákon. Příjmy z prodeje motocyklů a dalších produktů o 12 procent vzrostly a dosáhly 1,05 miliardy USD. Výsledky překonaly očekávání analytiků.

Firma se potýká s poklesem poptávky po motocyklech, neboť její věrnou zákaznickou základnu tvoří takzvaní baby boomers, tedy lidé narození od 40. do poloviny 60. let dvacátého století. Jak tito lidé stárnou, často spíše ze zdravotních důvodů své motocykly prodávají. Mladší řidiči pak upřednostňují levnější, ojeté harleye, což má negativní dopad na prodej nových motocyklů.

Podnik také uvedl, že chce agresivněji investovat do vývoje elektrických motocyklů. První elektrický motocykl chce představit do 18 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy