Proč je Česko chudé: Experti hledají bolesti společnosti, další debatu hostí Jihlava

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
27. 10. 2021 16:47
Aktuálně.cz letos publikovalo seriál reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu. Projekt Chudé Česko 21 nyní pokračuje sérií debat a výstavou snímků s hrdiny našich příběhů. Tu můžete již nyní vidět v rámci mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Ve čtvrtek 28. října pak festival hostí další z našich debat s experty na sociální problémy.

Kampaně politických stran překvapivě malou měrou akcentovaly problémy chudoby, včetně té skryté, a stejně tak opomíjely i sociální nerovnosti. Zdálo by se, že tyto negativní jevy Česko už překonalo. Co nám ale o skutečné situaci říkají výzkumy a reálné příběhy a jak se situace za poslední roky vyvinula?

Debata projektu Aktuálně.cz v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.
Debata projektu Aktuálně.cz v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. | Foto: Aktuálně.cz

On-line deník Aktuálně.cz publikoval seriál reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu. Odkryl příběhy konkrétních lidí, kteří uvízli ve zdánlivě fungujícím sociálním systému a museli hledat cestu ven.

V debatě, která se uskuteční v rámci Inspiračního fóra Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 28.10. od 14:30 v Horáckém divadle, prozkoumáme, jak se žije samoživitelkám, lidem zatíženým dluhy a exekucemi, co a jak lze řešit prostřednictvím daní a jak naložit s krizí bydlení.

  • Hosty debaty, kterou moderuje redaktorka Aktuálně.cz Helena Truchlá, budou sociální antropoložka Lucie Trlifajová a novinářka Saša Uhlová.
  • Pozvánku na debatu najdete ZDE
Video: Bety Legátová
 

Právě se děje

Další zprávy