Chudé Česko 21 mapovalo přehlížené problémy. Zde jsou příběhy těch, co nebývají vidět

Foto: Jakub Plíhal

Chudoba a neřešené sociální problémy se týkají každého z nás. Pokud se k nim budeme obracet zády, můžou už brzy ohrozit i českou demokracii. Covidovou krizí se totiž ještě více prohloubily nerovnosti ve společnosti. A frustrovaní občané rozhodli již nejedny volby. Aktuálně.cz přináší pokračování seriálu reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu.

Projekt vznikl za podpory České spořitelny

Oběti systémových problémů Česka jsou často pro ostatní neviditelné. Rozhodli jsme se hledat jejich příběhy a ukazovat na nich díry v sociální záchranné síti naší země.

Poslední dekádu jako ekonomika rosteme a jako stát bohatneme. Krok za krokem se posouváme v žebříčcích kvality života a bezpečnosti blíž těm nejbohatším státům světa. Jedna skutečnost se nemění. Jak před deseti lety, tak i dnes desetina Čechů a Češek žije v Česku pod hranicí chudoby. Kvůli pandemii koronaviru by jich brzy mohlo být ještě o desetinu víc.

Česko zatím stále bohužel není schopno demonstrovat, že se o své nejchudší občany umí efektivně postarat, a pomoci jim například modernizací exekučního prostředí dostat se lépe z dluhových pastí nebo do nich v první řadě ani nepadat. Dělají to jiní? A daří se jim to?

Záměrem projektu Chudé Česko 21 je zjistit, zda se této zemi podařilo za posledních pět let přijmout kroky, které snižují chudobu, a více se soustřeďují na ohrožené skupiny, nebo zda tímto směrem Česko alespoň vykračuje. A pokud ještě ne, kde se dá najít inspirace, která by mohla fungovat i u nás.

Rozhovory a analýzy

Poprvé jsme chudobu v Česku mapovali v roce 2018

Příčina toho, proč v zemi žije podle oficiálních statistik zhruba milion lidí v chudobě, je podle expertů jasná. Spíše než nízké platy za ni podle expertů mohou dluhy, navazující exekuce a malá šance na oddlužení.

V roce 2018 redakce Aktuálně.cz pronikla do světa zadlužených lidí a na několika konkrétních příbězích analyzovala příčiny těchto problémů svírajících Česko.

Pozornost, kterou část společnosti na problematiku chudoby upřela, přináší efekt. Problém s chudobou nicméně nezmizel. I když teď počet chudých neroste, Česko se může brzy dostat do velkých potíží.

zpět na začátek

Chudé Česko 21Aktuálně.cz přináší pokračování seriálu reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu.

Oběti systémových problémů Česka jsou často pro ostatní neviditelné. Rozhodli jsme se hledat jejich příběhy a ukazovat na nich díry v sociální záchranné síti naší země.
Vedoucí projektu Chudé Česko 21Jan Nevyhoštěný
Autoři textůDavid Klimeš, Adéla Očenášková, Helena Truchlá, Michaela Endrštová, Kateřina Hovorková, Magdalena Čechlovská, Zuzana Hronová
EditorIvan Hartman
FotografieTomáš Vocelka, Shutterstock, Jakub Plíhal
Grafika a kódováníJiří Kropáček
Partner projektu Chudé Česko 21Česká spořitelna

zpět na Aktuálně.cz

Aktuálně.cz přineslo v roce 2021 pokračování seriálu reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu.
Autor Aktuálně.cz