Přímému prodeji se věnuje čtvrt milionu Čechů

Ekonomika Ekonomika
8. 9. 2014 15:08
Celosvětově největší podíl má společnost Amway s tržbami 11,8 miliardy dolarů před Avonem (9,95 miliardy) a společností Herbalife (4,8 miliardy).
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha – Takzvanému přímému prodeji mimo kamenné obchody nebo e-shopy se v Česku loni věnovalo přes 246 tisíc lidí. O rok dříve to bylo 256 tisíc osob. Vyplývá to z průzkumu evropské Asociace přímého prodeje SELDIA, o němž informovala společnost Amway ČR.

Do průzkumu se zapojily pouze společnosti sdružené v Asociaci osobního prodeje, skutečný počet lidí tedy může být vyšší. Členy asociace jsou vedle Amway například společnosti Vorwerk, Just či Partylite. Hlavní podmínkou členství je dodržování etického kodexu osobních prodejců.

Přímý prodej je v Česku hlavně záležitostí žen – na počtu prodejců se podílejí 92 procenty. Průzkum také ukázal, že pro 88 prodejců jde o práci na částečný úvazek.

Celosvětově se v rámci přímého prodeje nejlépe prodávají kosmetické výrobky (36% podíl), doplňky stravy (20%) a potřeby a čisticí prostředky pro domácnost (11%). Největší podíl má společnost Amway s tržbami 11,8 miliardy dolarů před Avonem (9,95 miliardy) a společností Herbalife (4,8 miliardy).

V Evropě se touto formou prodalo zboží za téměř 24 miliard eur, což je o 2,6 procenta více než v předchozím roce. Největšími odbytišti přímého prodeje v Evropě jsou Německo, Francie a Rusko.

 

Právě se děje

Další zprávy