Stála stamiliony, vydělala královsky. Hra Kingdom Come slaví rok, mezitím dobyla svět

ČTK ČTK
12. 2. 2019 10:00
Před rokem, 13. února 2018, se začala po několika odkladech prodávat mezinárodně úspěšná česká počítačová hra Kingdom Come: Deliverance, nejdražší a jeden z nejúspěšnějších českých titulů, jehož vývoj stál stovky milionů korun.
Kingdom Come: Deliverance
Kingdom Come: Deliverance | Foto: Warhorse Studios

Hra, která se odehrává v Čechách v době panování Václava IV., vznikla ve studiu Warhorse vývojáře Daniela Vávry, který už před více než 15 lety stál u zrodu asi nejúspěšnější hry českého původu, trilogie Mafia. Hned první den byla u mnoha obchodníků vyprodaná a týden od vydání se jí podle serveru Lupa.cz prodalo zhruba milion kusů.

Celkové náklady na vývoj hry se podle tvůrců pohybovaly v řádu stovek milionů korun, což z titulu dělá jednu z nejdražších českých her. Zhruba 1,1 milionu liber (cca 31,5 milionu korun) tvůrci získali od fanoušků prostřednictvím crowdfundingu. Část peněz poskytl většinový vlastník Warhorse Zdeněk Bakala.

Kingdom Come patří do skupiny tzv. RPG (role playing game) her. Odehrává se jako reálný příběh ve středověkém Česku, zmítaném válkami a nepokoji. Kingdom Come: Deliverance (Království přichází: Vykoupení) vyšla na PC, Xbox One a PlayStation 4, a to jak v "krabicové verzi", tak on-line.

Cena se nyní pohybuje kolem tisícovky korun. Hra se zatím kromě jiných prodává s českými titulky. Loni v listopadu získala ocenění Projekt roku ve 13. ročníku ankety Křišťálová lupa.

 

Právě se děje

Další zprávy