Přebytek obcí loni stoupl na 17 miliard korun, mají rekordní úspory

ČTK ČTK
3. 5. 2022 9:50
Přebytek obcí loni stoupl na 17 miliard korun, mají rekordní úspory

Přebytek obecních rozpočtů loni stoupl o 71 procent na 17 miliard korun, tedy na nejvyšší hodnotu od roku 2016. Přebytek obce zároveň vykázaly loni pojedenácté v řadě. Obce loni zároveň zvýšily úspory na bankovních účtech meziročně o 15 procent na 165 miliard korun, což je nejvíce od vzniku České republiky. Na tiskové konferenci o tom informovala společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Celkový dluh obcí loni stoupl meziročně o desetinu na 50,4 miliardy korun. Zveřejněné údaje neobsahují data za Prahu.

Celkové příjmy obcí loni podle CRIF stouply zhruba o 15 miliard na 287 miliard korun. Samotné daňové příjmy vzrostly o desetinu na 185 miliard korun. Za růstem je zvýšení podílu obcí na sdílených daních. Obcím vzrostly loni také příjmy z prodeje obecního majetku. "S výjimkou dotací byly všechny hlavní příjmové položky obcí v roce 2021 vyšší nejen než v roce 2020, ale i než v roce 2019," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Příjmy obcí jsou tvořené hlavně penězi ze sdílených daní, mezi které patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy