Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank

ČTK ČTK
26. 8. 2022 8:46
Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank

Pražský městský soud v pátek prohlásil konkurz na Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Insolvenční správkyní zůstala rozhodnutím soudu Jiřina Lužová. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodává majetek dlužníka a výtěžek se rozděluje mezi jeho věřitele.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ koncem července. Žádost o insolvenci na sebe podala sama banka. Ke konci června měla desítky tisíc věřitelů, vůči nimž evidovala závazky za 61,762 miliardy korun. Banka je v platební neschopnosti a podle červnových údajů měla závazky, které jsou více než 30 dnů po lhůtě splatnosti, za 42,3 miliardy korun.

Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala Sberbank CZ bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila Česká národní banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy