PPL má zaplatit vysokou pokutu, neoprávněně poskytovala poštovní služby. Chce se bránit u soudu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 15. 6. 2016 16:30
Společnost PPL podle Českého telekomunikačního úřadu nesplnila zákonnou povinnost a neoznámila zahájení svého podnikání v poštovních službách. Pokuta je pravomocná. Řádný opravný prostředek sice proti ní neexistuje, firma se ale může bránit u soudu - což také udělá, protože s trestem nesouhlasí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: PPL

Praha - Přepravní firma PPL musí Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) zaplatit pokutu 4,2 milionu korun za neoprávněné podnikání v oblasti poštovních služeb. Pokuta je pravomocná, není proti ní žádný řádný opravný prostředek. Sdělil to dnes ČTÚ.

"Společnost PPL nesplnila zákonnou povinnost a neoznámila zahájení svého podnikání v poštovních službách," řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Pokutu v květnu podle Drtiny potvrdil druhoinstanční správní orgán.

"Při vyměření výše pokuty jsme posoudili rozsah protiprávního jednání jako mimořádně velký, zohlednili přitom délku neoprávněného podnikání - více než rok - a rozsah podnikatelské činnosti společnosti z hlediska provozních kapacit a celostátního působení," vysvětlil Drtina online deníku Aktuálně.cz.

Regulátor také zohlednil, že "v důsledku deliktního jednání docházelo k narušení fungování trhu poštovních služeb a rovných podmínek pro podnikání osob vykonávajících věcně totožnou činnost (neoprávněná konkurenční výhoda)". I tak jej vyměřená sankce v dolní polovině zákonné sazby, dodal mluvčí úřadu.

Společnost PPL s pokutou nesouhlasí a podala správní žalobu k městskému soudu v Praze. Výklad úřadu je podle zástupců PPL chybný, protože poštovní služby nikdy neposkytovala. ČTÚ v rámci rozhodnutí o udělení pokuty ČTÚ podle PPL aplikoval nesprávný výklad novely poštovního zákona z roku 2013, která chybně implementovala poštovní směrnici Evropského parlamentu.

"Společnost PPL zásadně nesouhlasí s výkladem a postojem ČTÚ, kdy ČTÚ nutí aplikovat regulaci poštovních služeb na oblast trhu, která byla vždy plně liberalizována," uvedl manažer marketingu PPL Miroslav Mareš. Firma se u sudu domáhá zrušení rozhodnutí o udělení pokuty a vrácení zaplacené pokuty.

Nesprávnost výkladu a postupu ČTÚ měl potvrdit městský soud svým rozhodnutím v obdobné věci z konce března, ve kterém odmítl nucenou aplikaci regulace poštovního zákona na poskytovatele zásilkových služeb. Podle verdiktu ze směrnice rozhodně nevyplývá, že by měla být násilně vnucena povinnost konkurovat dosavadním monopolním provozovatelům.

Společnost PPL CZ je součástí divize DHL Parcel Europe. PPL CZ se specializuje na vnitrostátní přepravu pro firmy a podnikatele, kde je jedničkou na trhu. PPL CZ zaměstnává 800 pracovníků a 1200 řidičů, kteří doručí více než 23 milionů zásilek ročně. Disponuje 24 depy a největší sítí výdejních a podacích míst PPL ParcelShop, kterých je více než tisíc po celé České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy