Pošta od dubna zvýší mzdy o pět procent. Polepší si hlavně listovní doručovatelé

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 2. 2020 13:24
Česká pošta zvýší mzdy zaměstnancům od dubna v průměru o pět procent. Loni tu byla průměrná mzda 28 480 korun. Pošťáci dostanou přidáno zhruba 1000 Kč měsíčně. Více si polepší pracovníci s nižšími příjmy, zejména listovní doručovatelé, kteří dostanou v průměru 1500 Kč. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Libor Fojtík

Na zvýšení platů se vedení pošty dohodlo s odborovými organizacemi. Rozdíl v průměrné mzdě na poště a průměru za celou ČR je podle ministra stále velký a je potřeba, aby se minimálně nezvyšoval.

Proti roku 2018 se loni průměrná mzda u jednoho z největších zaměstnavatelů v zemi zvýšila o 1180 korun. Stále ale byla o více než 5000 korun nižší než průměrná mzda v ČR. Průměr u poštovních doručovatelů se od roku 2017 zvýšil o 2600 korun na loňských 20 200 Kč. Letos by měl dosáhnout 21 700 korun, což je stále 7800 Kč pod letošním průměrem podniku.

Podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa poště jen loni na konci roku chybělo 500 doručovatelů. Růst platů má snížit jejich fluktuaci a pomoci podnik stabilizovat. Pošta zároveň od letoška zavádí dvourychlostní doručování, kdy část dopisů bude doručovat v delších lhůtách a za doručení do druhého dne si lidé připlatí. Tento systém ušetří zhruba 1300 z 8000 doručovatelů.

Česká pošta loni hospodařila se ztrátou v řádu několika set milionů korun, což je výrazně méně než předchozí miliardový propad. Důvodem bylo zvýšení výnosů z balíkových služeb nebo úspory nákladů. Podnik by se měl vrátit do zisku v roce 2022.

Video: Nadávám každý den, doba nám utekla, lidé nenašli odvahu něco změnit, říká šéf České pošty

Jsme ve ztrátě, místo toho, aby byla pošta efektivní, hledala, co všechno se dá prodávat a nabízet, říká generální ředitel České pošty Roman Knap. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy