Na poště porostou platy o více jak pět procent. Velké odbory souhlasí, menší chystají žalobu

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2015 17:22
Navýšení od dubna roku 2016 vychází podle šéfa státní firmy z reálných ekonomických možností podniku a zajistí konkurenceschopné mzdové ohodnocení. Některé profese si polepší až o sedm procent. Část odborářů trvá na tom, aby na Moravě byly stejné mzdy jako v Praze, chystají žalobu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vedení České pošty se dnes dohodlo s odbory na zvýšení mezd v příštím roce od dubna v průměru o 5,6 procenta. To představuje navýšení celkem o 400 milionů korun. ČTK to řekli zástupci pošty i odborů. Loni byla průměrná mzda na poště 21 523 korun měsíčně.

"Jsem rád, že došlo k dohodě, a to především kvůli zaměstnancům České pošty," uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán. Pošta podle něj reflektuje situaci na trhu a zvyšuje svým zaměstnancům tarifní mzdy, aby byla i nadále konkurenceschopná a mohla poskytovat svým zákazníkům služby na požadovaném standardu.

S návrhem vedení podniku souhlasilo šest z osmi odborových organizací, včetně největšího Podnikového koordinačního odborového výboru. Podle jeho předsedy Karla Koukala dostanou pošťáci ještě za letošní rok navíc ještě 90 milionů korun a mimořádnou odměnu generálního ředitele za vánoční provoz ve výši 40 milionů korun.

Stěžejní profese, u kterých je vysoká fluktuace, jako jsou doručovatelé, řidiči, vedoucí malých poboček nebo pracovníci přepážek, dostanou v příštím roce podle Koukala přidáno až téměř sedm procent.

Vedení podniku s odboráři o zvýšení mezd jednalo od 22. října. Jednání částečně blokovalo menší odborové sdružení SOS - 21, které požadovalo dorovnání platů některých zaměstnanců pošty v Brně a Olomouci na úroveň Prahy. Podle předsedy SOS - 21 Petra Pohla požadavek i po dnešku trvá, a sdružení proto podá na vedení pošty žalobu.

Pošta zaměstnává zhruba 32 000 lidí. Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená. Na osobní náklady pošta v loňském roce vynaložila kolem 12 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy