V Česku končí síť restaurací Nordsee. Firma dostala výpověď z nájmu, dluží 40 milionů

ČTK ČTK
7. 7. 2022 15:38
Poslední dvě restaurace německé sítě Nordsee, zaměřené na rybí pokrmy, skončí v Česku do konce měsíce. Jejich provozovatel, společnost Master Mariner, dostal výpověď z nájmu v pražských obchodních centrech Palladium a Nový Smíchov. Důvodem je neschopnost firmy platit své závazky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Facebook společnosti Nordsee

Podnik v polovině května podal na Městský soud v Praze návrh na zahájení insolvenčního řízení, chce, aby soud na jeho majetek prohlásil konkurz. Ten zatím nerozhodl, vyplývá z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Společnost Master Mariner se dostala do ztráty v roce 2019, kdy přestala fungovat pobočka Nordsee v pražském centru Arkády Pankrác. Další dva roky podnikání podle firmy ovlivnilo nucené uzavření provozoven kvůli šíření koronavirové nákazy.

Ani letos se návštěvnost nevrátila na předkoronavirovou úroveň, a podnik tak není schopen hradit nové a dříve nesplacené faktury, uvedl v insolvenčním návrhu. Společnost eviduje dluh zhruba 40,3 milionu korun. Největší část je v korunách, další závazky má v eurech a švýcarských francích.

Kvůli výpovědím z nájmů bude muset firma propustit zbývající zaměstnance, kterých má zhruba dvacítku, z toho část na hlavní pracovní poměr, některé na dohodu o provedení práce.

První restaurace Nordsee v Česku hosty přivítala v roce 2004, o deset let později Master Mariner provozoval pod touto značkou čtyři podniky.

Gastronomické provozovny byly v obchodních centrech před pandemií podle společnosti CBRE nejdynamičtěji rostoucím odvětvím. V důsledku protiepidemických opatření ale zaznamenaly výrazný propad. V prvním pandemickém roce jim tržby v regionálních obchodních centrech meziročně klesly o 35 procent. Přestože si loni polepšily, za rokem 2019 stále výdělky zaostávaly o 17 procent, vyplývá z aktuální analýzy CBRE Shopping Centre Index.

 

Právě se děje

Další zprávy