Polsko začne o dolu Turów jednat s Českem, soudu předloží nové argumenty, uvedl Morawiecki

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 5. 2021 14:45
Polsko začne o dolu Turów jednat s Českem, soudu předloží nové argumenty, uvedl Morawiecki

Polsko začne s Českem jednat o dalším osudu hnědouhelného dolu Turów, řekl v pondělí premiér Mateusz Morawiecki. Varšava by měla na příkaz Soudního dvora Evropské unie tento důl okamžitě zavřít, premiér ale soudní rozhodnutí označil za velmi nebezpečné z hlediska možných ekologických hrozeb. Morawiecki podle agentury PAP také řekl, že Polsko předloží unijnímu soudu nové argumenty. Také poslankyně Evropského parlamentu Anna Zalewská z polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) už dříve v pondělí uvedla, že Polsko odmítne splnit předběžné opatření soudu EU.

"Důl se nezavírá načas, ale je to naprosto nezvratný proces.Uzavření dolu Turów zabije celý region," řekla Zalewská podle agentury PAP. "Nesouhlasíme s tím a nesplníme rozhodnutí Soudního dvora EU," dodala na tiskové konferenci uspořádané před dolem. Připomněla vlastní zkušenost z rodné oblasti v okolí města Walbrzych, kde uzavření dolů způsobilo "dědičnou nezaměstnanost, dědičnou bídu".

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na pondělní tiskové konferenci uvedl, že rozhodnutí je zcela jasné, česká strana je ale připravena jednat. "Rozhodnutí je zcela jasné, Česká republika dostala za pravdu," řekl Kulhánek. "Teď nás čekají složitá jednání. Jsme připraveni jednat, ale musí to být seriózní jednání," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy