Euro pokračuje v propadu, kurz se brzy vyrovná dolaru

ČTK ČTK
11. 3. 2015 14:28
Podle analytiků zažívá evropská měna vůbec nejhorší čtvrtletí. Důvodem je boj Evropské centrální banky s deflací.
Foto: Thinkstock

Londýn - Kurz eura dál prudce klesá a vůči dolaru proráží stále nová minima. Měnu od počátku týdne stahují dolů nákupy dluhopisů, kterými se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit ekonomiku a zvrátit deflaci. Od počátku roku ztratila měna již 13 procent a směřuje k nejhoršímu čtvrtletí ve své historii, píše agentura Bloomberg.

Euro sestoupilo poprvé od dubna 2003 pod úroveň 1,06 dolaru. Během dopoledne se přitom propadlo až na 1,0560 USD, tedy nejnižší úroveň od 21. března 2003.

Za znehodnocování eura může pokračující pokles výnosů státních dluhopisů zemí eurozóny, které se dostávají na nová rekordní minima. Například výnos třicetiletého německého dluhopisu dnes spadl na 0,68 procenta.

Za nízké úroky může politika ECB, která od pondělí spolu s národními centrálními bankami eurozóny nakupuje na trzích dluhopisy. Za ty chce až do září 2016 každý měsíc napumpovat na trh okolo 60 miliard nově natištěných eur. V přepočtu jde zhruba o 1,6 bilionu korun měsíčně.

Analytici přitom upozorňují na to, že pokles výnosů vede k odlivu kapitálu z eurozóny – nižší úrok totiž investory odrazuje od držení nevýnosných aktiv eurozóny. Menší poptávka po měně pak vede k jejímu zlevňování.

Dolar bude dražší než euro

Od loňského léta ztratilo euro vůči dolaru již zhruba čtvrtinu své hodnoty. Nyní podle expertů míří neodvratně k paritě jedna ku jedné a analytici předpokládají, že pokles bude dál pokračovat. Deutsche Bank v úterý odhadla, že euro do konce roku 2017 klesne na 0,85 USD.

Za oslabováním eura nestojí jen expanzivní politika v Evropě, ale také "utahování šroubů" v USA. Americká centrální banka (Fed) loni své podpůrné nákupy dluhopisů ukončila a letos se chystá začít se zvyšováním úrokových sazeb.

 

Právě se děje

Další zprávy