Po útoku na bitcoinovou burzu přijdou klienti o třetinu peněz

ČTK ČTK
8. 8. 2016 9:48
Burza oznámila zákazníkům, že přijdou o 36 procent aktiv na svých účtech. Tyto ztráty chce burza kompenzovat poukázkami třeba na nákup akcií mateřské firmy. Celkově se ztratily bitcoiny za 1,7 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Hongkong - Bitcoinová burza Bitfinex, která přišla při hackerském útoku o bitcoiny za více než 70 milionů dolarů (1,7 miliardy korun), rozdělí ztrátu mezi všechny své klienty. Burza o víkendu oznámila zákazníkům, že přijdou o 36 procent aktiv na svých účtech u burzy. Tyto ztráty jim však chce burza kompenzovat poukázkami.

Ztráty z krádeže při hackerském útoku burza přenese na všechny své klienty a aktiva, tedy nejen na ty klienty, z jejichž účtů se bitcoiny ztratily. Po přihlášení do platformy všichni klienti burzy uvidí pokles hodnoty svého majetku o 36,067 procenta.

Všichni klienti také obdrží poukázky, které jim mají kompenzovat ztráty. Poukázky bude moci burza odkoupit nebo je bude možné vyměnit za akcie společnosti iFinex, která je mateřskou firmou burzy. Bitfinex uvedl, že svoji metodiku vysvětlí později a že o kompenzaci zákazníkům jednal s investory.

Hackeři při útoku ukradli z burzy Bitfinex celkem 119 756 bitcoinů, což byla druhá největší krádež v historii této měny. Ukradený počet bitcoinů představuje zhruba 0,75 procenta z celkového počtu bitcoinů v oběhu.

Bitfinex patří mezi největší bitcoinové burzy na světě. Obchoduje se zde však i s dalšími kryptoměnami. Podle prohlášení burzy přijdou o své peníze nejen ti, kteří mají bitcoinový účet, ale majitelé všech účtů, tedy i účtů s jinými digitálními měnami, napsala agentura Reuters.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se speciálním softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy