Po demolici lávky se dnes na Labe v Nymburce vrátily lodě

ČTK ČTK
8. 8. 2018 15:15
Lávku město dalo zdemolovat, v pátek ji dělníci řízeně shodili do řeky, v úterý ji z vody vytáhly speciální tanky.
Hasiči vytahují lávku pomocí tří speciálních tanků | Video: Aktu.cz

Nymburk - Po Labi v Nymburce mohou po demolici lávky přes řeku od dnešních 14:30 opět plout lodě, rozhodla dnes Státní plavební správa. Od rána koryto řeky kontrolovali potápěči a speciální loď, řekl ředitel pražské pobočky plavební správy Hynek Beneš.

Řeka byla pro lodě uzavřena od 8. června, plavební správa tehdy zakázala lodím proplouvat pod lávkou kvůli jejímu havarijnímu stavu. Lávku město dalo zdemolovat, v pátek ji dělníci řízeně shodili do řeky, v úterý ji z vody vytáhly speciální tanky.

Koryto řeky bylo nutné zkontrolovat, protože hrozilo, že po demolici lávky zůstaly v řece sutiny, které by mohly ohrozit lodní dopravu. Oznámení o okamžitém obnovení provozu umístila plavební správa na svůj web. Firma, která lávku demolovala, původně předpokládala, že se lodní provoz podaří obnovit až v sobotu.

Lávku dalo město zbourat, protože kvůli jejímu špatném stavu hrozilo, že se zřítí. Pro pěší lávku uzavřelo loni v prosinci, lodím bylo proplouvání pod lávkou zakázáno letos v červnu, město ve stejnou dobu uzavřelo prostranství na obou březích pod lávkou. Lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Praze-Troji, která se loni zřítila do Vltavy.

Lávka přes Labe v Nymburce, která je v havarijní stavu, byla dnes stržena. Měla stejného projektanta jako zřícená lávka v Troji. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy