Končí platnost poukazů za zrušené zájezdy. Cestovky musí vrátit peníze do půlky září

ČTK ČTK
31. 8. 2021 10:13
Lidé, kteří od cestovních kanceláří (CK) loni dostali za zrušené zájezdy kvůli pandemii koronaviru poukazy podle zákona takzvaného lex voucher, mají toto úterý poslední možnost na jejich uplatnění. Pokud je nevyužijí na pořízení jiné dovolené i s pozdějším datem zahájení, než je 31. srpna, případně se s CK nedomluví na prodloužení platnosti poukazu, mají do 14 dnů nárok na vrácení peněz.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Cestovní kanceláře kromě poukazů vydávaných podle nové legislativy nabízely i vlastní vouchery. Na ty se vztahují jiné podmínky. Objem vydaných poukazů za zrušené zájezdy, podle lex voucher i pravidel CK, činí podle ředitele obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Štěpána Landíka asi 2,4 miliardy korun.

Některé velké CK avizovaly, že peníze za zrušené cesty chtějí klientům zvládnout vrátit před zákonným termínem, který připadá na 15. září. CK Blue Style 18. srpna informovala, že všechny zákazníky s poukazy lex voucher uspokojila. CK jich vydala tisíce, více než třetinu lidé uplatnili na nový zájezd. Blue Style kromě těchto poukazů nabízela i své vlastní pod názvem TravelSafe. Ty si podle dřívějšího vyjádření obchodní ředitelky CK Lenky Pátek za nerealizovaný pobyt vybralo téměř 80 procent ze 130 000 klientů.

CK patřící do skupiny DER Touristik Eastern Europe, pod kterou na českém trhu spadají CK Fischer, Exim Tours, Nev-Dama nebo portál e-Travel, dříve ohlásily, že peníze za lex vouchery vrátí do konce srpna.

"Zbývá nám vyplatit pouze jednotky procent původního objemu a jsou to například klienti, kteří nám zatím nepotvrdili číslo účtu. V září tedy nebude žádný z našich klientů držet v ruce jakýkoliv typ voucheru," uvedl mluvčí Exim Tours Petr Kostka. V rámci celé skupiny vydaly zmíněné CK poukazy za vyšší stovky milionů korun, asi 60 procent z nich lidé uplatnili při nákupu nového zájezdu.

Klienti CK Čedok využili k nákupu nové dovolené také 60 procent vydaných poukazů, uvedla mluvčí CK Eva Němečková. Čedok za nevyužité poukazy předpokládá vyplatit asi 80 milionů korun, k 25. srpnu měl vyúčtovaných 40 procent voucherů.

Zákon tzv. lex voucher od ministerstva pro místní rozvoj umožnil CK místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna loňského roku vydávat klientům poukazy. Odmítnout voucher mohli lidé ve věku nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohli kvůli pandemii pracovat. Peníze mohly rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.

Video: Na lyže do Bulharska? Nic neporušujeme, cestovky potřebují existovat, říká Kotek

Neobcházíme nic, dodržujeme pravidla, cestování zakázané není, říká marketingový ředitel cestovní kanceláře České kormidlo Aleš Kotek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy