Piráti chtějí zlevnit předčasný odchod od operátora. Poplatek upravují zákonem

ČTK ČTK
24. 2. 2019 15:13
Piráti připravili novelu zákona, kterou by se měl snížit maximální poplatek za předčasný přechod zákazníka k jinému mobilnímu operátorovi. Uvedl to předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nyní nesmí být poplatek vyšší než pětina měsíčních paušálů do konce sjednané doby trvání smlouvy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Přesný údaj, na kolik by se měla maximální pokuta snížit, chce strana zveřejnit v úterý na tiskové konferenci. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se věcí zabývá i premiér Andrej Babiš (ANO), který chce řešit také mimo jiné zrychlení převodu čísla.

Jakub Michálek.
Jakub Michálek. | Foto: DVTV

Podle Faltýnka Babiš v pátek zaslal dopis prezidentovi Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřímu Šuchmanovi, ve kterém uvádí, že chce řešit ceny mobilních dat, rychlost převedení mobilního čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a přípravu tendru na čtvrtého operátora, který by se měl uskutečnit na podzim. Nyní je maximální doba převodu telefonního čísla deset dní, podle Faltýnka by mohlo jít o den či dva.

Michálek přesný údaj, na který by chtěla strana maximální pokutu snížit, nezveřejnil. Na dotaz moderátora Moravce, že aby šlo maximálně o stokoruny, musela by se snížit na pět procent, odpověděl "výborná dedukce".

S Piráty na připravované novele podle Faltýnka spolupracuje také poslanec Patrik Nacher (ANO). Michálek spolu s dalším diskutujícím, poslancem Martinem Kupkou (ODS), kritizoval hnutí ANO za to, že již v minulosti slibovalo řešit cenu mobilních dat, ale v reálu se ceny nesnížily.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. Minulou neděli v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí.

"My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede," řekla Nováková.

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Video: Nováková o ceně dat? Absurdní, říká expert.

Cenotvorba operátorů nezávisí na tom, jaký objem dat je čerpán, celá ta úvaha Marty Novákové je absurdní z hlediska zdravého rozumu, říká Petr Koubský | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy