Opravárna trefila díru na trhu. Spravené spotřebiče nabízí se zárukou za zlomek ceny

Opravárna trefila díru na trhu. Spravené spotřebiče nabízí se zárukou za zlomek ceny
Do německého Amazonu se od zákazníků denně vrací desítky kusů zboží - jedná se o produkty, které si lidé nevyzvedli, vrátili je ve 14denní lhůtě rozbalené anebo byly poškozeny při přepravě. Obchodník ho prodá společně s dalšími kusy v kamionu na aukci za zlomek ceny. “Nikdy nevíme, v jakém stavu zboží přesně přijde. Ale Amazon ručí, že třeba 70 procent zboží bude v pořádku a půjde využít,” popisuje Jan Charvát, zakladatel prvního cirkulárního obchodu s elektronikou Opravárna, jak celý byznys funguje.
V prosinci jeden takový kamion s pračkami Charvát pořídil. Ty, které se ještě neprodaly, jsou momentálně vystavené v prostorách firmy v Holešovické tržnici. Některé mají jen drobné škrábance či promáčkliny, jiným chybí například krytka filtru. Každá pračka má na sobě napsanou počáteční a stávající cenu, krátkou specifikaci a vadu, se kterou do Opravárny dorazila. “Sleva na pračky je 45 procent,” říká Charvát.
O tom, zda se pračku vyplatí opravit a prodat, se rozhoduje při její kontrole. Opravárna každý kus otestuje a dá na něj záruku 12 měsíců. V případě, že by elektro vyžadovalo větší zásah technika, už hrozí, že rovnou zamíří do rozměrného červeného kontejneru. “Pokud by to bylo něco dražšího a měli jsme kvůli tomu kupovat díl, tak to se nevyplatí. Většinou to jsou ale jen drobnosti - u převozu bylo něco křuplého, třeba víko. To jsme schopní vyměnit nebo zaleštit,” pokračuje Charvát.
Noví majitelé praček z Opravárny ovšem musí "skousnout" německé či anglické návody na ovládání praček. Na internetu však lze v dnešní době stáhnout manuály pro ovládání v jiných jazycích.
Foto: Jakub Plíhal
Aneta Řezníčková Jakub Plíhal Aneta Řezníčková, Jakub Plíhal
15. 1. 2023 13:51
Původně vznikla pražská Opravárna jako místo pro kutily, kde si lze nechat opravit drobné elektrospotřebiče. Pak ale přišel její zakladatel Jan Charvát s myšlenkou cirkulárního obchodu, které nahrává i současná krize. Druhou šanci na život zde za zlomek ceny dostává především bílá elektronika, kterou vrátili zákazníci v záruční době do nadnárodních e-shopů. Podívejte se, jak celý systém funguje.
 

Právě se děje

Další zprávy