Video: Na dálnici D1 skončilo další omezení. Tak vypadá úsek u Měřína po modernizaci

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 11. 2017 13:50
Úsek dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je ode dneška po více než dvou letech opět průjezdný. Stavbaři kompletně vyměnili cementobetonový povrch vozovky.
Sedmikilometrový úsek dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je po opravě průjezdný | Video: Aktuálně.cz

Jihlava - Zhruba sedmikilometrový úsek dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je po opravě průjezdný bez omezení. "Specializovaná firma tam v noci odstranila dopravní značení související se stavbou," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Oprava úseku mezi 134. a 141. kilometrem trvala víc než dva roky.

Práce pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) provedlo sdružení firem Eurovia CS a Strabag. Oprava začala v září 2015, zakázka stála víc než miliardu korun. Na 7,2 kilometru dlouhém úseku stavbaři kompletně vyměnili cementobetonový povrch vozovky kromě mostů, kde je povrch asfaltový. Modernizací prošly inženýrské sítě, vzniklo nové vodorovné i svislé dopravní značení.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Dálnice byla rozšířena o 75 centimetrů na obou jízdních pásech. To si vyžádalo rovněž úpravy na mostech, kterých se v daném úseku nachází osm. Po polovinách byly mosty většinou demontovány a následně vybudovány nové nosné konstrukce. Mezi kilometry 136,8 až 139,2 se veškeré inženýrské sítě nacházejí mimo těleso dálnice, protože tam zůstalo zachováno původní vojenské letiště.

Na dalším opraveném úseku dálnice D1 mezi Psáři a Souticemi ve Středočeském kraji jezdí auta od konce října, protože se tam podařilo práce urychlit o tři týdny. Úsek dlouhý 7,7 kilometru opravovalo sdružení firem MTS a Swietelsky, podle smlouvy stavba měla stát 929 milionů korun bez daně. Dálnice D1 je volně průjezdná také na 178. kilometru u Ostrovačic, kde dopravu zdržovala rekonstrukce mostu.

"V rámci modernizace nyní zůstávají v realizaci celkem čtyři úseky, na kterých budou práce opět pokračovat po zimní technologické přestávce," uvedl už dříve mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Další čtyři úseky dálnice mezi Prahou a Brnem by stavební dělníci měli začít opravovat příští rok. "Přesné termíny zahájení budou záviset na průběhu výběrových řízení a na případném napadání stavebních povolení," doplnil Rýdl.

Od července je volně průjezdná opravená část dálnice mezi Velkou Bíteší a Devíti Kříži. Na jaře se stavební dělníci vrátí na rozpracované dálniční úseky Ostředek - Šternov, Hořice - Koberovice, Jihlava - Velký Beranov a Velké Meziříčí - Lhotka.

Práce na rekonstrukci dálnice jsou podle ŘSD zhruba v polovině. Celá oprava D1, která začala na přelomu jara a léta 2014, má být dokončena v roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy