Odboráři Unipetrolu vyhlásily stávkovou pohotovost, chtějí vyšší mzdy

ČTK ČTK
23. 9. 2015 10:02
Pohotovost se týká 1800 zaměstnanců chemičky u areálu u Litvínova na Mostecku. Důvodem je neshoda na dodatku ke kolektivní smlouvě ohledně růstu mezd. Stávkovou pohotovost už v pondělí vyhlásili odboráři České rafinérské, která Unipetrolu patří.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Unipetrol

Litvínov - Odboráři v Unipetrolu dnes vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu požadavku na zvýšení mezd. Pohotovost se týká 1800 zaměstnanců chemičky u areálu u Litvínova na Mostecku. Informoval o tom předseda odborové organizace Pavel Dvořák.

Stávkovou pohotovost už v pondělí vyhlásili odboráři České rafinérské, která Unipetrolu patří.

Důvodem je podle Dvořáka neshoda na dodatku ke kolektivní smlouvě. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50 000 korun včetně. "Byla tři kola vyjednání, chtěli jsme zvýšení mezd alespoň od prvního ledna, ale zaměstnavatel nereaguje na žádné návrhy," uvedl Dvořák.

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři dnes k osmé hodině ranní ve firmách Unipetrol RPA, kde pracuje 1524 lidí, a Unipetrol Services s 276 zaměstnanci. "Požádali jsme zaměstnavatele, ať připravuje dokumenty pro ministerstvo práce a sociálních věcí se žádostí o určení zprostředkovatele," doplnil Dvořák.

Pokud se odboráři se zaměstnavatelem nedohodnou ani přes zprostředkovatele, jsou podle Dvořáka připraveni vyhlásit stávku. "My se především chceme dohodnout, ale když to bude nezbytné a zaměstnanci to podpoří, tak bude stávka," dodal.

Od pondělí platí pohotovost také v České rafinérské, jejíž odboráři požadují zvýšení tarifů a smluvních mezd o 2000 korun. Česká rafinérská provozuje dvě největší ropné rafinérie v Česku situované v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Unipetrol k tomu uvedl, že situace se běžného provozu nedotkne.

 

Právě se děje

Další zprávy