Sešli se a vymysleli, jak držet svět pod krkem. OPEC už 60 let vydělává na krizích

Sešli se a vymysleli, jak držet svět pod krkem. OPEC už 60 let vydělává na krizích
Na území členských států OPEC se nachází 79,4 procenta zjištěných světových zásob ropy. Na světové těžbě ropy se podílejí z 44 procent.
Embargo vytvořilo tlak na růst cenové hladiny v bohatých zemích světa a zpomalilo jejich ekonomický růst. V USA se v roce 1973 motoristé potýkali s nedostatkem paliv. Řada čerpacích stanic musela zavřít. Na některých dálnicích prakticky nebylo kde natankovat.
V roce 1973 byl svět na ropě pod vládou OPEC značně závislý. Průmyslově vyspělé státy se tak postupně začaly přeorientovávat na úsporná energetická opatření a na rozvoj těžby ropy v nových oblastech mimo OPEC. Tím dočasně snížily vliv kartelu.
Za dobu fungování kartelu se jeho členské země vzájemně vojensky střetly hned dvakrát. Válka v letech 1980 až 1988 proti sobě postavila Irák s Íránem.
Foto: OPEC
Ekonomika Dan Poláček Ekonomika, Dan Poláček
15. 9. 2020 14:43
Ovládá 80 procent celosvětových ropných zásob, na světové těžbě ropy se podílí ze 44 procent. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) slaví 60. výročí své existence, byla založena 14. září 1960 na konferenci v Bagdádu. Podívejte se na největší milníky seskupení, které celá desetiletí ovlivňuje cenu černého zlata ve světě.
 

Právě se děje

Další zprávy