Stát letos zadal o polovinu více zakázek, neumí je dokončit

ČTK ČTK
16. 10. 2014 12:51
Nejvíce zakázek přibývá ve stavebnictví, odborníci se ale obávají, že firmy nebudou mít dostatek kapacit.
Další zintenzivnění nových výběrových řízení se čeká hlavně ve stavebnictví. Ilustrační snímek.
Další zintenzivnění nových výběrových řízení se čeká hlavně ve stavebnictví. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní správa za letošních devět měsíců vypsala veřejné zakázky v hodnotě 249 miliard korun. To je o 46,3 procenta více než loni, vyplývá z nejnovější analýzy společností CEEC Research, NESS a Komory administrátorů veřejných zakázek.

Úřady za tři čtvrtě roku vypsaly celkem 6883 výběrových řízení, což je meziroční růst o 20,4 procenta. "Výběrových řízení podstatně přibylo, také jsou v průměru objemově větší. Navíc se očekává další výrazné zintenzivnění nových výběrových řízení zejména ve stavebnictví. Problémem by paradoxně mohl být nedostatek kapacit, který je v některých regionech vidět už nyní, a to u části železničních staveb," uvedl ředitel analytické společností CEEC Research Jiří Vacek.

Úspěšně je dokončena jen třetina tendrů

Růst počtu i finanční hodnoty výběrových řízení potvrzuje obchodní ředitel projektové společnosti Valbek Lukáš Hruboň. "Právě připravujeme 25 nabídek pro Ředitelství silnic a dálnic ČR na největší stavby v republice (dálnice a rychlostní komunikace) v celkové hodnotě předpokládaných cen zhruba 900 milionů korun. Věříme, že zadávací řízení nebude trvat stejně dlouho jako v předchozích dvou případech," podotkl Hruboň s tím, že pokud nebudou dlouhé průtahy se zadáním, budou mít všichni projektanti co dělat. "Což by bylo dobré znamení pro celý trh stavebnictví," dodal.

Problémem zůstává výběr vítěze a definitivní podepsání smlouvy, což se považuje za zadanou zakázku. Z nových zakázek, o které se mohly firmy od začátku roku ucházet, byla úspěšně ukončena jen třetina z oznámených tendrů, tedy zakázky za 85,3 miliardy korun. Pětina (19 procent) výběrových řízení a desetina (11 procent) celkového finančního objemu oznámených zakázek za 27,5 miliardy korun byla později zrušena.

"V letošním roce jsme zaznamenali znatelný nárůst zakázek na výstavby a rekonstrukce od veřejných investorů. Prodleva mezi vypsáním a samotným zadáním zakázky je často bohužel až příliš dlouhá. Za jeden z největších nešvarů veřejných zakázek na stavební práce ale považuji soutěžení na nejnižší cenu. To má většinou vliv na kvalitu i ekonomičnost projektu a poškozuje české stavebnictví jako celek," potvrdil obchodní a marketingový ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner.

Počet zakázek zvýšila ČePro

Celkem státní správa a její organizace od ledna do konce září zadala 9580 zakázek, o 14,5 procenta meziročně méně. To je však ovlivněno nárůstem limitu pro zakázky na dvojnásobek. Hodnota těchto zadaných zakázek meziročně vzrostla o 46 procent na 278,6 miliardy korun.

Výsledky jsou ovlivněny nárůstem zakázek společnosti Čepro, které jsou meziročně dvojnásobné. Bez poloviny zakázek Čepro by zadané zakázky v lednu až září vzrostly o 34,4 procenta. Po odečtení úvěru 29 miliard korun firmy NET4GAS je růst objemu 18,8.

 

Právě se děje

Další zprávy