Křetínský ovládne energetického giganta EPH, třetinu infrastruktury získají Australané

Petr Lukáč Marek Miler, Luděk Vainert, Petr Lukáč
Aktualizováno 17. 10. 2016 12:38
Současní spoluvlastníci EPH se nechají vyplatit Danielem Křetínským. Ten bude vlastnit 94 procent akcií holdingu. Překvapením je, že svůj podíl prodává i Patrik Tkáč. Zpráva přichází krátce po oznámení, že investiční fondy australské skupiny Macquarie koupily třicetiprocentní podíl v infrastrukturním holdingu EPIF.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: Milan Kammermayer

Praha  Současní spoluvlastníci Energetického a průmyslového holdingu (EPH) se nechají vyplatit Danielem Křetínským. Ten bude vlastnit 94 procent akcií holdingu, zbytek dostanou vybraní klíčoví manažeři.

Překvapením je, že svůj podíl prodává i Patrik Tkáč. Oba miliardáři přitom ještě před několika měsíci tvrdili, že chtěli holding vlastnit napůl.

EPH tuto zprávu uveřejnil v den, kdy australská skupina Macquarie oznámila, že se stává majitelem 30 procent klíčového aktiva holdingu. Získané peníze, zřejmě více než 50 miliard korun, poslouží na vyplacení akcionářů EPH.

Tkáč může inkasovat více než 70 miliard korun, zhruba 40 miliard dostanou investoři z J&T.

Investiční fondy australské banky Macquarie se dohodly s Křetínským a Tkáčem na koupi třiceti procent ve společnosti EP Infrastructure (EPIF). V té skupina EPH sdružila byznys přepravy plynu, rozvodu elektřiny a tepla v Česku a na Slovensku.

Prodej podílu bude dokončen v prvním čtvrtletí příštího roku. Cena podílu nebyla zveřejněna. Podle ohodnocení z letošního jara ale má podíl hodnotu mezi 40 a 62 miliardami korun.

Skupina fondů Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) je největším správcem infrastrukturního majetku na světě. Spravuje podíly v energetických, dopravních a zemědělských firmách a v nemovitostech v úhrnné hodnotě více než 100 miliard dolarů. V minulosti fondy investovaly do řady mezinárodních letišť nebo ropných terminálů, telekomunikací nebo do čističek odpadních vod. Zaměřují se na investice, které přinášejí stabilní a předvídatelný výnos.

Skupina fondů MIRA například vlastní podíl v divizi RWE, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku. Před šesti lety fondy koupila také České radiokomunikace, největšího českého provozovatele sítě pro šíření televizního a rádiového signálu.

Australské fondy se také zúčastnily soutěže o německé doly a elektrárny švédské skupiny Vattenfall, v níž nakonec zvítězila Křetínského EPH.

Dnešní oznámení přichází téměř půl roku poté, co zájem Australanů o akcie EPIF přiměl vlastníky zrušit prodej akcií holdingu na pražské burze. V dubnu vrcholily přípravy na prodej 15 procent akcií přes burzu a tato transakce se mohla stát druhou největší v jejích dějinách.

EPIF, jejíž tržby loni dosáhly 3,2 miliardy eur, má plynové zásobníky a distribuční sítě na prodej plynu i elektřiny hlavně na Slovensku a v Česku. Firma vlastní téměř poloviční podíl v jediném slovenském plynovodu Eustream, který obstarává transport ruského plynu přes Ukrajinu do západní a jižní Evropy.

V Česku ovládá EPIF skupinu tepláren, z nichž největší je Pražská teplárenská. Od loňska také drží teplárnu, která dodává 60 procent tepla pro Budapešť.

Čtěte více na webu iHNed.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy