Budou OKD na prodej? NWR nemá dost hlasů k restrukturalizaci

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 7. 2014 10:58
Pokud se NWR s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodne do září, bude muset nejspíš prodat své dceřiné společnosti.
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Praha - Těžařská společnost New World Resources (NWR) získala souhlas jedné části věřitelů s plánem restrukturalizace dluhu a vydání nových akcií. Svolení dostatečné většiny druhé části držitelů svých dluhopisů ale zatím firma nemá. Vyplývá to z dnešního oznámení NWR.

Pokud se NWR s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodne do září, bude muset nejspíš prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelných dolů OKD.

Zbývá deset procent hlasů

NWR si zajistila souhlas s plánem od vlastníků zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018 z 84 procent jejich hodnoty. K uskutečnění restrukturalizace potřebuje zelenou od 75 procent věřitelů podle hodnoty dluhu. U nezajištěných dluhopisů splatných v roce 2021 ale firma získala souhlas zatím jen od 65 procent věřitelů.

"Jednání běží dál a předpokládáme, že už to dotáhneme," řekl ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ale stále vidí schválení restrukturalizačního plánu NWR jako nejisté, i když pravděpodobnější, než tomu bylo před několika týdny.

"Zbývajících deset procent věřitelů nezajištěných dluhopisů není mnoho, ale čas na získání potřebného souhlasu i těchto věřitelů je pouze v řádu dní," uvedl Hatlapatka.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by černouhelná společnost OKD byla v budoucnu na prodej, stát by její odkup zvážil. Šlo by o to udržet ještě nejméně deset let práci pro 14 tisíc zaměstnanců, které OKD má.

"Na spekulace o prodeji OKD je možné klidně zapomenout," reagoval ale analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Pokles dluhu o devět miliard

NWR utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií.

Začátkem června firma uvedla, že podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů eur, tedy v přepočtu téměř o devět miliard korun, na 450 milionů eur (asi 12,35 miliardy korun). V plánu je současně navýšení akciového kapitálu o 185 milionů eur - 5,1 miliardy korun.

Provoz OKD prý bude zachován

Ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák před dvěma týdny sdělil, že podle přesvědčení představenstva budou podmínky pro dohodu s věřiteli splněny. Podle něj ale musí být vedení firmy připraveno na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje. Žádný ze scénářů ale podle Jonáka nebude mít dopad na každodenní provoz OKD a polské Karbonie.

Společnost OKD loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci NWR tehdy uvedli, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. Stát se ale letos s NWR dohodl na pokračování těžby do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také společnost Economia, vydavatele online deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy