Novým guvernérem ČNB bude Rusnok, potvrdil Zeman. Slabá koruna může vydržet déle

Václav Dolejší, Markéta Fišerová
20. 1. 2016 7:04
Přestože Jiří Rusnok připouští prodloužení měnových intervencí, prezident Miloš Zeman jej v létě jmenuje novým guvernérem České národní banky. Říká, že v obměněné bankovní radě mají být zastánci obou postojů.
Zeman přijímá demisi Rusnokovy úřednické vlády, srpen 2013
Zeman přijímá demisi Rusnokovy úřednické vlády, srpen 2013 | Foto: Vojtěch Marek

Praha – V čele České národní banky stane letos v červenci Jiří Rusnok, přestože v roli guvernéra nehodlá poslušně dělat přesně to, co žádá prezident Miloš Zeman – tedy nechat rychle posílit korunu a zamířit k přijetí eura. V rozhovoru pro týdeník Ekonom Rusnok poprvé řekl, že ČNB pravděpodobně prodlouží měnové intervence držící kurz nad 27 korunami za euro až do roku 2017.

Prezident teď Hospodářským novinám potvrdil, že navzdory tomuto názorovému nesouladu jmenuje bývalého premiéra úřednické vlády guvernérem po Miroslavu Singerovi, jemuž v létě skončí druhé funkční období.

"Nedávno jsem jmenoval ústavním soudcem Vojtěcha Šimíčka, kterého jsem do této funkce navrhl navzdory tomu, že veřejně kritizoval moji prezidentskou kampaň. Vycházím tedy z odbornosti, ne z toho, zda kandidát názorově souhlasí. To se týká i Jiřího Rusnoka," uvedl Zeman.

Dosud přitom prezident opakovaně říkal, že budoucí člen bankovní rady ČNB musí být odpůrcem pokračování politiky slabé koruny a zároveň příznivcem přijetí eura. Nyní mluví o tom, že v sedmičlenné radě mají být zastoupeni zastánci obou postojů. "Považuji za užitečné, aby v bankovní radě ČNB existovala rovnováha mezi stoupenci a odpůrci eura. Až dosud převažovali odpůrci,“ upřesnil nyní.

Koho by mohl Miloš Zeman do bankovní rady poslat a s kým se o tom bude radit? Čtěte podrobněji v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy