Nový žebříček ekonomické svobody: Česko jako Švédsko i Jamajka

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 9. 2015 12:15
Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa je Hongkong před Singapurem, Novým Zélandem a Švýcarskem. Česká republika zůstává na 42. místě ze 157 srovnávaných zemí. Nejhůře je na tom Venezuela. Vyplývá to z indexu ekonomické svobody, který každoročně sestavuje kanadský Fraser Institute.
Úřad. Ilustrační foto.
Úřad. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika má 42. nejsvobodnější ekonomiku ze 157 zemí světa. Takzvaný index ekonomické svobody letos v Česku dosahuje 7,33 bodu z možných deseti. Vyplývá to ze studie, kterou každoročně vydává kanadský Fraser Institute.

Česko tak zůstává na stejném místě jako loni, přičemž jde o nejlepší pozici od roku 1996, kdy byl žebříček poprvé sestaven. Hodnota indexu se však meziročně snížila ze 7,38 na 7,33 bodu. "Česká republika přešlapuje na místě. O revolučních opatřeních, zásadně zvyšujících ekonomickou svobodu, bohužel jen hovoří," říká Aleš Rod z českého think-tanku CETA (Centrum ekonomických a tržních analýz), který se na měření indexu podílí.

"Ekonomicky nejsvobodnější" země světa:

Země Hodnota indexu
1. Hongkong 8,97 bodu
2. Singapur 8,52 bodu
3. Nový Zéland 8,19 bodu
4. Švýcarsko 8,16 bodu
5. Spojené arabské emiráty 8,15 bodu
6. Mauricius 8,08 bodu
7. Jordánsko 7,93 bodu
8. Irsko 7,9 bodu
9. Kanada 7,89 bodu
10. Velká Británie 7,87 bodu

Zdroj: Fraser Institute

Skutečně špatně je na tom podle něj Česko zejména ohledně regulace podnikání. Podnikatelé se při zakládání firem musí potýkat stále se značnými administrativními nároky a s vysokou mírou byrokracie. "Problém představuje i justice. Autoři indexu dlouhodobě kritizují špatnou vymahatelnost práva před extrémně pomalými soudy, rozporují nezávislost soudů a jako evergreen zmiňují korupci," dodává Rod.

Stejnou hodnotu indexu ekonomické svobody jako Česko letos vykázaly i Bulharsko, Jamajka a Švédsko.

Vedou Hongkong a Singapur

Nejvyšší hodnotu indexu ekonomické svobody má stejně jako loni Hongkong s hodnotou 8,97 bodu. Za prvenství vděčí hlavně vysoké míře demokracie. "Jestliže však Čína, která se sama umístila na podprůměrném 111. místě, bude do této ekonomicky suverénní oblasti dále intervenovat, lze očekávat postupný pád Hongkongu z prvního místa," varuje Fred McMahon z Fraser Institute.

Na dalších místech skončily Singapur a Nový Zéland. Z evropských zemí dopadlo nejlépe Švýcarsko - celosvětově čtvrté. V rámci Evropské unie je ekonomicky nejsvobodnější Irsko, které se posunulo z loňského čtrnáctého na osmé místo, kromě něj se v první desítce umístila ještě Velká Británie (10. místo).

Ze střední a východní Evropy se nejvýše dostaly Rumunsko (17. místo), Litva (19. místo) a Estonsko (22. místo). „Rumunsko od roku 2005 udělalo obrovský krok dopředu v oblastech, jako je měnová politika, regulace trhu práce či stabilizace rozpočtové politiky. Svou roli hraje i to, že zatím nedošlo k zavedení všech legislativních opatření, které by na základě členství v EU mělo Rumunsko přijmout," předpokládá Rod s tím, že na skutečný příliv byrokratických norem z unie tak země stále ještě čeká.

Německo skončilo až na 29. místě, index ekonomické svobody tu činí 7,48 bodu, Polsko a Slovensko se dělí o 47. místo.

Na posledním místě je Venezuela

Na opačném konci žebříčku - jako ekonomicky nejméně svobodná země - skončila Venezuela s indexem 3,23. Před ní se nacházejí Republika Kongo, Libye a Čad. Ze zemí Evropské unie dopadlo nejhůře Slovinsko, které sdílí s Čínou a Nigérií 111. místo. V rámci celé Evropy má nejmenší ekonomickou svobodu Ukrajina, ta skončila s indexem 6,2 na 128. místě ze 157.

Index ekonomické svobody se skládá z celkem pěti částí. Zahrnují jednak velikost státního sektoru, tedy například podíl dotací či takzvaných sociálních transferů na hrubém domácím produktu, dále nezávislost soudů a ochranu vlastnických práv, peněžní politiku včetně inflace, svobodu mezinárodního obchodu a úroveň regulace v dané zemi.

Jak přitom autoři zdůrazňují, země s vyšší ekonomickou svobodou jsou dlouhodobě bohatší a lidé se tu dožívají vyššího věku. "Průměrný věk dožití ve 25 procentech nejsvobodnějších zemí činí 80,1 roku věku, zatímco v nejméně svobodných zemích je to jen 63,1 roku," tvrdí Rod.

 

Právě se děje

Další zprávy