Zdanění hazardu v Evropě: Nejméně zatížené jsou kurzové sázky, nejvíce kasina

ČTK ČTK
27. 10. 2015 10:58
Nejméně zdaněné jsou v Evropě kurzové sázky, nejvyšší daň platí provozovatelé kasin. Vyplývá to ze studie společnosti PwC zpracované pro Asociaci provozovatelů kursových sázek. V Česku platí dvacetiprocentní daň pro celé hazardní odvětví. To by se ale mělo od příštího roku změnit. O podobě zákona dnes zřejmě rozhodnou poslanci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Evropské země zdaňují hazard odlišně, většinou rozlišují výši daně podle typu hazardu. Nejméně zdaněné jsou v Evropě kurzové sázky, jejichž provozovatelé odvádí průměrně 18 procent z hrubých příjmů. Nejvyšší, 33procentní daň, platí provozovatelé kasin. Vyplývá to ze studie společnosti PwC zpracované pro Asociaci provozovatelů kursových sázek.

"V ČR platí jednotná sazba daně pro všechny typy her, a to 20 procent z obratu. V Evropě jsou jednotlivé typy her zdaněny odlišně. Například u kurzových sázek jde v průměru o 18 procent, naopak kasina mají s průměrnými 33 procenty nejvyšší zdanění," uvedl Jan Hadrava z PwC Česká republika.

Hrací automaty a videoloterijní terminály jsou v Evropě průměrně zdaněny 29 procenty. Většina zemí podle PwC volí buď fixní poplatek, nebo procenta příjmů ze hry. ČR kombinuje oba způsoby a vybírá kromě dvacetiprocentní daně denní poplatek za herní místo.

Provozovatelé loterií odvádí na daních v evropských zemích průměrně 28 procent. Nejvíce to je ve Francii, kde daň podle poradenské společnosti KPMG činí 37,5 procenta. Naopak v Dánsku je daň na loterie nulová. "Loterie a dostihové závody jsou v Dánsku provozovány státem vlastněnou společností Danske Spil, která odvádí veškerý zisk na sport, kulturu a jiné dobročinné účely," podotkl bývalý guvernér ČNB a nyní partner KPMG Zdeněk Tůma.

Online hry, jako například internetová kasina, platí v Evropě průměrně dvacetiprocentní daň. V Česku tento typ her není povolen, přesto tu působí někteří zahraniční provozovatelé. Ti však do českého státního rozpočtu neodvádí žádné peníze, a ČR tak unikají stovky milionů korun ročně.

V Česku platí dvacetiprocentní daň pro celé hazardní odvětví. To by se ale mělo od příštího roku změnit. Poslanci mají dnes projednat návrh novely zákona o zdanění hazardu, který do Sněmovny původně předkládal poslanec Jan Volný (ANO). Novela by měla od příštího roku zavést dvě daňové sazby 23 procent a 28 procent podle typu hazardu. Zvyšuje také poplatek za hrací automat ze současných 55 korun na 80 korun za den.

Provozovatelé hazardních her tvrdí, že vyšší zdanění nepřinese vyšší zisky státnímu rozpočtu, ale povede k rozmachu nelegálního trhu. "Vysoká míra zdanění může dosud legálně podnikající firmy v oblasti loterií a kurzových sázek donutit k odchodu ze země. Příliš vysoká daňová regulace by tak mohla být kontraproduktivní a posílit 'šedou zónu'," řekl na nedávné konferenci v Poslanecké sněmovně předseda asociace Evropských loterií Hans Jörg Höltkemeier. Stejný názor má Tůma z KPMG, podle nějž jakákoli diskriminace přinese posílení takzvaného šedého sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy