Newyorští dopraváci končí stávku

vid, Reuters
22. 12. 2005 20:23
New York – Veřejná doprava v New Yorku by mohla být v plném provozu za 12 až 24 hodin. Odboráři se rozhodli ukončit stávku a budou dál vyjednávat s dopravním podnikem MTA.

Obyvatelům New Yorku se tak po třech dnech bez metra, vlaků a autobusů ulevilo. Zítra ráno by už mohli jet do práce normálně. Podle průzkumu místní televize WNBC podporovalo stávku 38 procent Newyorčanů, zatímco 55 procent jich bylo proti.

Ztráty půjdou do miliard

Newyorská radnice podle agentury Reuters odhaduje, že protest způsobil ztrátu ve výši miliardy dolarů (asi 25 miliard korun). Zastavená doprava postihla obchodníky i jiné firmy přímo ve vrcholu vánoční sezony.

Policista nechce dovolit taxíku vjezd do centra New Yorku. Radnice omezila dopravu v ulicích Manhattanu kvůli stávce zaměstananců newyroského dopravního podniku.
Policista nechce dovolit taxíku vjezd do centra New Yorku. Radnice omezila dopravu v ulicích Manhattanu kvůli stávce zaměstananců newyroského dopravního podniku. | Foto: Reuters/Shannon Stapleton

Přečtěte si, proč odbory protestovaly a jak probíhaly první dva dny stávky

Dohodu mezi odborovým svazem TWU zprostředkovala státní smírčí komise. Ta vyzvala vedení odborů, aby se zaměstnanci vrátili do práce ještě dnes odpoledne newyorského času.

"Je jasné, že obě strany mají velký zájem dohodnout se na řešení svých rozdílných pohledů," řekl hlavní zprostředkovatel Richard Curreri, který ukončení stávky oznámil.

Stávkujícím hrozí pokuta i vězení

Odborovému svazu hrozí pokuta ve výši jeden milion dolarů za každý den stávky. Tu vyměřil odborářům soud za porušení takzvaného Taylorova zákona, který zakazuje stávkovat zaměstnancům veřejných služeb. Pokuta hrozí i jednotlivým zaměstnancům a podle zákona by se mohli dostat i do vězení.

Odboráři se i přes hrozbu soudních postihů rozhodli v úterý ráno k přerušení práce. Požadují totiž zvýšení platů a další zlepšení svého postavení.

Poslední návrh dopravního podniku MTA počítá s růstem mezd o 10,5 procenta v příštích třech letech.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy