Němečtí strojvedoucí stávkují, Deutsche Bahn proti nim zahájily právní kroky

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2021 10:40
Němečtí strojvedoucí stávkují, Deutsche Bahn proti nim zahájily právní kroky

Ani nová nabídka německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) nedokázala odvrátit stávku za vyšší mzdy, ke které přistoupili strojvedoucí osobních vlaků. Ti se ve čtvrtek v 02:00 přidali ke svým kolegům z nákladní dopravy, kteří stávkují od středečního odpoledne. Protestu, který skončí příští týden v úterý nad ránem, se DB pokusily předejít novou nabídkou, tu ale šéf odborového svazu strojvedoucích (GDL) Claus Weselsky odmítl jako nepřijatelnou.

"Mám dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá je, že to je od DB vůbec nejlepší nabídka, kterou dosud učinily. Ta špatná zpráva pro cestující je, že stávka pokračuje," řekl Weselsky v ranním rozhovoru s televizemi ARD a ZDF na nádraží v Lipsku. Ač podle odborového předáka učinily DB pokrok, odbory stále považují nabídku za nepřijatelnou. "S tímhle nikdo na světě a už vůbec žádné odbory nemohou souhlasit," dodal Weselsky. 

DB, které ke stávce nevidí důvod, neboť jsou přesvědčeny, že odborářům vyšly vstříc, se nyní obrátily soud. "V zájmu našich zákazníků se proti stávce GDL soudně bráníme," řekl šéf osobního oddělení DB Martin Seiler. V prohlášení dopravce uvádí, že žádost o vydání předběžného opatření podal u specializovaného pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem. Rozhodnutí soudu se v takových případech zpravidla očekává v řádu hodin. Seidler poznamenal, že právo stávkovat je důležitým prostředkem zaměstnanců. "Stávky jsou ale přípustné jen tehdy, pokud jsou ve shodně s platnými zákony. A tak tomu u stávky GDL podle našeho názoru není," dodal. Drahám tak podle něj nezbývá než nechat věc soudně přezkoumat.

 

Právě se děje

Další zprávy