Největší polská banka se chystá do Česka, otevřít chce už příští rok

Olga Skalková Janis Aliapulios Olga Skalková, Janis Aliapulios
19. 7. 2016 10:43
V první fázi se PKO v Česku zaměří na firmy, kterým chce nabízet běžné účty, platební styk, platební karty a úvěry. Banka má podobné zaměření a historii jako Česká spořitelna.
Foto: Reuters

Varšava, Praha - Největší polská banka PKO oznámila, že chce vstoupit do Česka. Banka, která je obchodovaná na burze a má podobné zaměření a historii jako Česká spořitelna, chce svou pobočku v Česku otevřít už příští rok v Praze.

Expanze následuje po podobném kroku v Německu, kde PKO otevřela pobočku ve Frankfurtu nad Mohanem v prosinci loňského roku.

Podle mluvčího banky Zbigniewa Jagiełła PKO v červnu předložila žádost o povolení polské centrální bance, a když nebude mít polský regulátor námitky, chce do tří měsíců informovat Českou národní banku. PKO v rámci jednotné evropské licence ale novou bankovní licenci pro Česko nepotřebuje, může zde působit jen na základě oznámení.

„Otevření pobočky v Česku je součástí expanze polských firem do zahraničí. Chceme se zaměřit na polské firmy všude tam, kde to potřebují, a nabízet jim své služby,“ říká Jagiełła. V první fázi se tak PKO v Česku zaměří na firmy, kterým chce nabízet běžné účty, platební styk, platební karty a úvěry. V další fázi svoje služby rozšíří. PKO zároveň uvedla, že jejích služeb budou moci využívat i čeští klienti.

PKO bude druhou polskou bankou v Česku. První byla mBank, která na trh vstoupila těsně před krizí. Během svého fungování nabrala přes půl milionu klientů. Zaměřuje se ale hlavně na internetové a mobilní platební transakce a úvěry pro drobné klienty.

Skoro dvě třetiny akcií PKO se obchodují na varšavské burze, kde patří mezi největší akcionáře banky polské penzijní fondy. Zbylý podíl (31,4 procenta akcií) v PKO vlastní polský stát. Hodnota firmy na burze podle dnešních údajů dosahuje 27,9 miliardy zlotých, což je 183 miliard korun. PKO je tedy svojí tržní kapitalizací srovnatelná s Komerční bankou, která je objemem spravovaných aktiv třetí největší českou bankou.

PKO má celkem devět milionů klientů (za posledních pět let jich přibylo více než 700 tisíc) a přes 29 tisíc zaměstnanců. Po celém Polsku provozuje téměř 1200 vlastních poboček a 3200 bankomatů. Banka loni dosáhla čistého zisku 2,6 miliardy zlotých (16 miliard korun), celková hodnota jejích aktiv dosahuje 267 miliard zlotých (1,65 bilionu korun). Na polském trhu má v případě vkladů podíl 17,9 procenta a v případě úvěrů 17,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy