Nahlášené škody za povodně činí dvanáct miliard. Pojišťovny zatím vyplatily miliardu

ČTK ČTK
před 3 hodinami
Pojišťovny vyplatily za povodně, které zasáhly Česko před více než dvěma týdny, přes miliardu korun. Z toho 835 milionů korun tvořilo pojištění obyvatel, zbylá částka více než 173 milionů se týkala podnikatelského pojištění. Do pondělního večera měly pojišťovny nahlášeno přes 65 tisíc pojistných událostí za 12,1 miliardy korun.
Povodně v Jeseníku.
Povodně v Jeseníku. | Foto: AP/Petr David Josek

Odhad počtu pojistných událostí je nyní podle asociace kolem 85 tisíc. Z tohoto počtu bylo pojišťovnám nahlášeno přes 65 tisíc případů a téměř 22 tisíc z nich pojišťovny vyřídily.

"Vzhledem k extrémnímu rozsahu letošních povodní pojišťovny v některých případech hodnotí škodu i pouze na základě dodaných fotografií a dokumentů. Částku mohou vyplatit i bez toho, aby poškozený objekt osobně navštívil likvidátor," uvedla gestorka neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová.

Podle aktuálního odhadu asociace způsobily zářijové záplavy pojištěné škody za 16,3 miliardy korun. V aktuální bilanci v cenách letošního roku zářijové povodně představují třetí nejvyšší událost za posledních třicet let.

"Objem pojištěné škody z povodní roku 1997 dosáhl v tehdejších cenách deseti miliard korun, což je nominálně méně než stávající odhad škod za aktuální povodně 16,3 miliardy. Nicméně vzhledem k vlivu inflace a časové hodnoty deset miliard Kč v cenách roku 1997 představuje téměř 26 miliard v cenách letošního roku. Tím objem škody z roku 1997 odhadovanou výši z letošních povodní překračuje," uvedl pojistný matematik asociace pojišťoven Petr Jedlička.

Video: Spotlight moment: Tyto povodně jsou třetí nejvýznamnější, které jsme tu měli, komentuje hydrolog (16. 9. 2024)

Spotlight moment: Tyto povodně jsou třetí nejvýznamnější, které jsme tu měli, komentuje hydrolog | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy