Za 1000 korun dostanete v cizině až o třetinu víc. Výdaje na dovolené Čechům klesají

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 24. 5. 2016 10:46
Studie porovnala třináct zahraničních destinací, kam Češi jezdí na dovolenou nejčastěji. Za ekvivalent české tisícikoruny si toho český turista koupí nejvíce v Bulharsku - zde za tuto částku sežene zboží a služby v hodnotě 1383 korun. Na druhém místě je Maďarsko, kde má česká tisícikoruna hodnotu 1150 korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Útraty na dovolené v cizině letos vyjdou Čechy o tři procenta levněji než před rokem. Vyplývá to ze studie UniCredit Bank, která porovnala třináct nejoblíbenějších zahraničních destinací, do kterých Češi míří.

"Důvody zlevnění dovolených jsou v zásadě dva. Prvním je posílení koruny, respektive pokles hodnoty zahraničních měn proti české koruně," říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

Kromě poklesu hodnoty cizích měn Češi za zlevnění pobytů v cizině vděčí deflaci, která v těchto zemích snižuje ceny. "I přesto, že inflace v Česku byla velmi nízká, v zahraničí ceny často spíše klesaly," říká Sobíšek.

Studie porovnávala cenu zboží a služeb v jednotlivých zemích, nikoliv samotnou cenu zájezdů.

Nejvíce si čeští turisté polepší v Egyptě, Turecku a v Tunisku - tedy v zemích, které loni zasáhly teroristické útoky a kam má řada turistů nyní strach jezdit. "Právě zhoršení bezpečnostní situace z velké části přispělo k poklesu hodnoty tamních měn, a tím pádem k relativnímu snížení jejich kupní síly vůči stabilním zemím včetně Česka," uvádí Sobíšek.

"Je možné, že pokles cen zájezdů do těchto zemí ještě umocní slevy cestovních kanceláří v návaznosti na všeobecný pokles poptávky," předpokládá přitom mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Kupní síla v zahraničí
Kupní síla v zahraničí | Foto: UniCredit Bank

Levněji je také v Řecku, Itálii a Slovensku. Méně než loni zaplatí Češi i během pobytu v Chorvatsku, ve srovnání s ostatními zeměmi je ale pokles cen méně patrný.

Nejvyšší sílu má koruna v Bulharsku

Za ekvivalent české tisícikoruny si toho český turista koupí nejvíce v Bulharsku - může si dovolit zboží a služby v hodnotě 1383 korun. Na druhém místě je Maďarsko, kde má česká tisícikoruna hodnotu 1150 korun.

"Počet zemí, kde Češi nakoupí víc než doma, se oproti loňsku rozšířil o Turecko. Zatímco loni si tam za dovolenou - ve srovnání s tuzemskou - připlatili 4,5 procenta, letos je vyjde díky oslabení turecké liry o šest procent levněji," říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Naopak nejmenší hodnotu má česká tisícikoruna ve Francii a Rakousku. V těchto zemích za ni lidé pořídí nákup, za který by v Česku dali šest stovek. "Relativně drahé jsou pro nás také země u moře, v nichž se platí eurem," doplňuje Plocek.

Celkově ale platí, že Češi stále ještě nejezdí do zahraničí proto, aby ušetřili. "V průměru dáme v cizině 868 korun za to, co by nás doma stálo tisícovku," říká Sobíšek. Postupně se tento rozdíl v cenách podle něj ale zmenšuje.

Kolik si toho Čech koupí za tisícikorunu v zahraničí
Kolik si toho Čech koupí za tisícikorunu v zahraničí | Foto: UniCredit Bank

Roste zájem o Slovensko

V loňském roce vycestovalo do zahraničí na déle než čtyři dny 4,2 milionů Čechů - to je o 142 tisíc více než loni. Průměrná délka dovolené loni činila 7,7 dne, meziročně se tedy zkrátila o zhruba půl dne.

"Souvisí to s dramatickým růstem cest na Slovensko, kam obvykle jezdíme na kratší dobu než do tradičních přímořských destinací, obvykle jen na týden," vysvětluje Sobíšek. Češi podle něj své dovolené také častěji "kouskují". Průměrná délka cesty se zvýšila pouze ve Francii a v Maďarsku.

Nejoblíbenější destinací bylo již zmíněné Slovensko, kam vyjelo 837 tisíc Čechů, a které tak připravilo o prvenství Chorvatsko. To vévodilo žebříčku posledních zhruba dvacet let. Loni jej navštívilo 721 tisíc Čechů, což bylo o 8,2 procenta méně než v roce 2014.

Na Slovensko podle Českého statistického úřadu vycestovalo meziročně o 75 procent turistů více. "Slovenska je taková alternativa, kterou Češi rádi využijí, pokud zrovna nemohou vyjet nějak jinam," myslí si Sobíšek.

Kromě toho se meziročně zvýšil i počet cest do Německa (o 27 procent), Francie (o 20 procent) a Maďarska (o 10 procent). Podle UniCredit Bank jezdí Češi do těchto zemí zřejmě hlavně na poznávací zájezdy.

Výrazně se naopak snížil zájem o cesty do Egypta- počet turistů se snížil o 37 procent. Podle Bezděka by mohly jít ceny těchto zájezdů kvůli klesající poptávce ještě dolů o jednotky procent.

Méně navštěvovali Češi i Španělsko, loni jich bylo o čtvrtinu méně než v roce 2014.  Zájem o přímořské destinace probíhá podle Sobíška ve vlnách a řada Čechů necestuje k moři každý rok. Pokles tedy považuje za dočasný.

Na letošní výběr dovolené bude mít vliv opět hlavně mezinárodní situace. "Češi zatím při výběru dovolené upřednostňují bezpečné evropské destinace, jako je Španělsko, Bulharsko nebo Řecko. Výrazně stoupá zájem o exotičtější destinace, jako jsou Spojené arabské emiráty, Kuba nebo Dominikánská republika," shrnuje Bezděk. Další alternativou k "bezpečné evropské dovolené" jsou podle něj Alpy a horská jezera.

Češi kvůli obavám z možných teroristických útoků mění svoje zvyky, dovolenou ale nevynechávají, říká zástupce cestovních kanceláří Jan Papež. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy